Elva socialdemokratiska riksdagsledamöter, inklusive vår gotländska Hanna Westerén, har lämnat en motion till riksdagen som innebär att man vill införa obligatorisk, gratis förskola för alla barn från 2 års ålder. Motiveringen är att ”Idén om en stark välfärdsstat bygger på individens möjlighet till frigörelse från klass, kön och familjebakgrund. En frigörelse som bör börja redan i förskoleåldern.”
En första reaktion på detta kan vara: ”Men kära nån, hur ska kommunerna ha råd med det? ”. Och sedan kommer de än mer viktiga frågorna:
Ska barnen bort från mammorna så att mammorna får ett mer jämställt liv? Och föräldrarna bort från barnen så att tvååringarna kan frigöra sig från klass, kön och familjebakgrund? Frigörelse från familjebakgrund? Har de aktuella riksdagsledamöterna över huvud taget någon kunskap om barns utveckling och familjens betydelse?
Bakom förslaget skymtar en oförståelse för att olika barn har olika behov. Det är tillräckligt illa redan i dag att det är svårt för de föräldrar som söker alternativ till förskola för det barn som inte klarar av den miljön, som istället skulle må bra av att få omsorg i ett familjedaghem.
Bakom förslaget skymtar en syn på föräldrar som generellt oförmögna att ta hand om sina barn och avgöra vad som är bäst för dem och när det är rätt tid att söka barnomsorg – eller helt enkelt låta bli.
Bakom förslaget skymtar en ideologi som innebär att staten måste rädda barn från deras föräldrar.
Det finns flera exempel där statsmakter velat skilja barn från deras föräldrar för att göra dem till goda samhällsmedborgare, stöpta i samma form utan hänsyn till individuella behov. Det har aldrig fungerat särskilt bra.
Enligt Kristdemokraterna är det föräldrarna som ska avgöra om och i så fall när barnet är redo att börja förskolan - inte regeringen! En röst på Kristdemokraterna kommer alltid att vara en röst för att föräldrarna ska få ansvara för barnens anknytning under de första åren. Inte Stefan Löfven eller någon riksdagsledamot.
Våra barn tillhör inte staten
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.