Höjda pensioner – men inga höjda skatter. Landsbygdsutveckling, bostadsbyggande, bättre lokaltrafik är några frestande anbud.
Mitt i sommarstiltjen samlades regionstyrelsens arbetsutskott till ett extra sammanträde. I all tysthet togs ett gemensamt beslut att tillstyrka Cementas ansökan om ytterligare 4 års stenbrytning. Om detta meddelades dock inget i pressen. Endast via en insändare från MP, som inte var röstberättigade och inte kunde påverka beslutet.
Man chansar helt enkelt på att det går bra ett tag till. Skulle det som inte kan hända ändå hända, och grundvattnet sinar både på norr och i Visby menar man att Cementa ska hållas ansvarigt och fixa båtleveranser med färskvatten till Slite hamn. Hur detta sedan ska distribueras är oklart, eller vem som ska betala. Gäller detta enbart de med kommunalt vatten, eller även lantbruk och fastigheter med sinande brunnar?
Även den som jobbar för Cementa kan komma hem till ett hus som saknar vatten, och därmed allt marknadsvärde. Regionfullmäktige har även ändrat texten i RUS, det dokument som fastställer målen för Gotlands utveckling, såväl inom näringsliv som i klimat- och energifrågor. Partierna, förutom MP, enades om att Cementa var det företag som skulle gynnas framför alla andra.
Liberalerna vill placera ett minikärnkraftverk i havet utanför Slite för att ge Cementa energi. En strålande idé! Moderaterna hakar på ett medborgarförslag om att bygga dammar vid Ihreån för att spara vatten. Själva har man inte brytt sig om att fundera ut detta. Centern skryter med att de tagit strid för att Cementa ska bli världens första fossilfria cementproducent.
Priset är förstås fortsatt brandskattning av Gotlands berggrund. Under tiden fortsätter Cementa obekymrat att bränna tonvis med bildäck, skräp, bullra, damma, förorena havet och skicka en konstant rökpelare mot himlen. Fossilfria utsläpp – tja, kanske så småningom om man får fortsätta brytningen några decennier, och givetvis om skattebetalarna står för kostnaderna.
Europa kämpar mot extremhetta, skogsbränder och sinande vattentillgång. I Slovakien har ett område så ont om grundvatten att man inte kan odla, inte heller duscha eller spola i toaletten. I detta akuta krisläge väljer våra folkvalda politiker att prioritera ett utländskt företags vinstintressen framför sina väljares möjlighet till överlevnad. Varför? Vi väljer våra barns framtid. Årets val verkar vara ett dåligt skämt!