Våra konsulter har koll på sina rättigheter

Insändare2019-10-30 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Er lokalombudsman på Transportarbetareförbundet avdelning Gotland”

Den lokale ombudsmannen ser en ”oroande utveckling inom bemanningsbranschen”. Hen menar att bemanningsföretag försöker undkomma sitt ansvar genom att kallt räkna med att de som jobbar inte har koll på sina rättigheter”. 

Det är inte branschens bild av verkligheten. 

Våra medlemmars medarbetare har lika bra koll på sina rättigheter som övriga på arbetsmarknaden. Kompetensföretagens statistik visar att 6 av 10 konsulter är medlemmar i en fackförening. Det är jämförbart med övrig arbetsmarknad. 

Som en seriös branschorganisation – som representerar cirka 70 procent av branschen och vars medlemmarna omfattas av kollektivavtal – är vi därför glada över att Transport tar fighten för de medarbetare som inte får sina rättigheter tillgodosedda. 

Det stämmer att det jobbar många unga och utrikes födda som konsulter. Det beror på att våra medlemmar är duktiga på att etablera grupper som i övriga sammanhang är mindre etablerade på arbetsmarknaden. 

Genom ett jobb som konsult får de möjligheten att få in en fot på arbetsmarknaden. På så sätt bidrar våra medlemmar till samhällsnytta. 

Däremot vänder vi oss mot att branschen beskrivs som oseriös då kompetensföretags konsulter omfattas av exakt samma trygghet och regelverk som alla andra på arbetsmarknaden. 

De har rätt till semester, semestertillägg, tjänstepension och sjuklön. De har också självklart rätt att vara tjänstlediga för till exempel studier och för föräldraledighet och i de fall de är mellan uppdrag får de garantiersättning. 

Detta är regler som våra auktoriserade medlemmar följer i en av de mest och bäst reglerade branscherna av alla. Och vi vet att medarbetarna gillar sina jobb. 

Vartannat år mäter vi konsulternas trivsel och då ser vi att 8 av 10 konsulter, som arbetar via kompetensföretag, trivs på jobbet och 67 procent skulle rekommendera jobbet till någon de känner.  

I sin text beskriver den lokala ombudsmannen hur hen blir ”riktigt förbannad” när konsulten får ett uppdrag tio minuter innan deras ”arbetstid” eller tillgänglighetstid går ut. 

Men arbetstid och tillgänglighetstid är två helt olika saker. En konsult har så kallad tillgänglighetstid de perioder de inte har ett uppdrag, men för den tiden får de garantiersättning, vilket betyder att de får lön fast de inte jobbar.

Våra medlemmar är precis lika intresserade av att deras medarbetare mår bra, har schyssta villkor och trivs på jobbet som facken är. Självklart ska rätt vara rätt!