För att över huvud taget få en bostad på ett särskilt boende så krävs ett stort och omfattande omvårdnadsbehov, enligt informationen på Region Gotlands hemsida.
Då förstår vem som helst att det krävs annan kompetens hos personalen och mer resurser än tiden då man kunde få en plats på äldreboende för att man kände sig gammal och ensam. Liksom ville få lite sällskap och gemenskap. Den tiden är förbi.
Det ska kunna vara ganska lätt att få en överblick över hur mycket tid som regionens verksamheter ger till måltidsstöd för att förebygga undernäring (innan näringsdrycker), hur mycket tid som ges till stöd att klara av primära fysiologiska behov, som toalettbesök (innan inkontinensskydd), hur mycket tid till samtal och god omvårdnad ges för att förebygga oro och ångest (innan lugnande mediciner ordineras).
Var kan man få den överblicken? Det kan inte gå från noll till hundra. Från viktras till ordination näringsdryck så bör det rimligtvis finnas dokumenterat i journalen vilket stöd som givits däremellan. Vad har man gjort för att förebygga? Har man kollat munhälsa, måltidsmiljön, sällskap av personal vid måltid, önskekost? Sånt ska man kunna se i journalen – åtgärder och uppföljning. Boende på särskilda boenden kan begära att få läsa sin journal.
Ökar inköpen av näringsdrycker, inkontinensskydd, lugnande mediciner och tryckavlastande luftmadrasser i takt med att vårdtyngden ökar och bemanningen minskar?