Vården ska vara rättvis och jämlik oavsett ålder. Det säger hälso- och sjukvårdslagen och det har påpekats ett antal gånger av politikerna under höstens valrörelse. Men när vi ändå behandlas olika på grund av ålder – vad är det för signaler det offentliga samhället skickar?
Det måste vara dags att ta bort åldersdiskrimineringen vad gäller att bli kallad till kostnadsfri mammografiscreening, den övre gränsen vid 74 år som sattes för mer än 30 år sedan måste slopas.
I dag då medellivslängden för kvinnor är tio år högre, och när nu den medicinska utvecklingen avsevärt har utvecklats kan det inte vara rimligt att äldre kvinnor ska uteslutas från att bli kallade.
Ofta läser och hör vi att det inte är samma sak att vara 70 år i dag som för 30 år sedan. Det är så sant. Ökad livslängd och pensionärer som är mer friska och aktiva bör därför omfattas av att regelbundet kallas till ett avgiftsfritt besök, det är en jämlikhetsfråga, allt annat kan ses som åldersdiskriminering.
Det är vi seniorer som byggt upp det välfärdssamhälle vi fått i dag och oavsett ålder är livet betydelsefullt. Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är dessutom över 74 år och tidig upptäckt av cancer räddar liv. Sverige är ett välfärdsland, och trots stigande inflation och höga kostnader kan vi kräva en rättvis vård med förebyggande insatser.
Det kan inte ses som jämlikt att utesluta en stor del av befolkningen på grund av ålder, och allvarligt är att det till råga på allt är det offentliga samhället som sätter gränsen för en viktig förebyggande insats.
Vården är inte rättvis och jämlik när det offentliga sätter gränslinjer baserat på mer än 30 år gamla analyser. Mammografi borde självklart kunna erbjudas livet ut.