Varför har du så bråttom, Nypelius?

"Men vad tycker allmänheten? Är det rimligt under rådande klimatkris att prioritera hastighet framför miljöhänsyn?"

"Men vad tycker allmänheten? Är det rimligt under rådande klimatkris att prioritera hastighet framför miljöhänsyn?"

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2022-09-03 16:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eva Nypelius är orolig över att socialdemokraten Meit Fohlin har en åsikt i färjefrågan, nämligen att resan inte behöver gå så fort (GT 9/8-22). Nypelius är stolt över att andra är överens med C om tagen för färjetrafiken. De som fått tillfälle att yttra sig vill ha snabba, tillgängliga, klimatsmarta och prisvärda transporter.  Som utgår från Gotlands behov. 

Gotlands behov definieras här av näringsliv, organisationer, föreningar och de politiska partierna. 

”Allt för Gotlands bästa och för att Gotland och det gotländska näringslivet ska komma närmare fastlandet.” (Amen.) Skriver Nypelius.

Men vad tycker allmänheten? Är det rimligt under rådande klimatkris att prioritera hastighet framför miljöhänsyn? Istället för att jaga minuter skulle man kunna utveckla resan till och från ön. 

Man är ju på färjan i drygt tre timmar. Alla vill kanske inte sitta och sova, läsa eller se en film. Vad sägs om att man som passagerare får tillfälle att vara på bryggan vid avfart och tillägg? Gör något intressant av resan, berätta om hur man navigerar, ja det finns många sätt att använda tiden. 

Levande musik kunde vara trevligt och dessutom bli ett stöd till öns kulturarbetare. En läsecirkel för att diskutera en aktuell bok under resans gång? Eller att låta experter från länsmuseet hålla föredrag om Gotland och gamla och nya rön, eller andra föredragshållare i aktuella ämnen? Inte minst kan man förmedla information om Östersjön, hur den mår, den forskning om fiskarna och vattenkvaliteten som pågår. 

Angående diskussionerna om Bromma flygplats kan ni ju försöka få extrapengar åt gotlänningar för en speciell biljett till Arlandapendeln. Då behövs inte Bromma.

Jag tror inte vi behöver ha så oerhört bråttom i framtiden. Eller vad tror Nypelius, vilken buss försöker du hinna med?

Det är väl snarare långsamt och eftertänksamt som kommer att gälla ett tag framöver. Det borde vara det i alla fall med tanke på den situation vi målmedvetet har försatt oss i trots alla år då vi vetat om hur klimat och natur påverkas av vår måttlösa konsumtion. Livet är ju mångfasetterat, om vi tänker efter, och skulle kunna levas på andra sätt.