Varför kan inte hemtjänsten dela ut posten när de ändå åker runt?

Polhemskolan kan väl bli Komvux nya lokaler för den skolan ligger ju nära och bra redan, det behövs ju ändå att en skola stänger ... eller det kanske är så att det är två olika ärenden och inte ett?

Utbildningsdirektör Torsten Flemming utanför den nedläggningshotade Polhemskolan.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming utanför den nedläggningshotade Polhemskolan.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2024-08-29 09:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionen har två bekymmer som de vill lösa med en åtgärd vilket blir väldigt fel för väldigt många. 

Problem ett är att Komvux behöver nya lokaler. Problem två är att elevunderlaget på Visby norr minskar så det finns för få elever att fylla alla skolor med så en skola behöver stänga. 

Problem ett kan lösas på många olika sätt. Helt nya lokaler till exempel, någon annanstans? Det är ju lättare för vuxna att vara på olika ställen än för barn. I innerstan finns ingen möjlighet för rörelse och lek, där är det väl inte optimalt att ha en lågstadieskola men vuxna trivs väldigt bra bland kullerstenar och gränder. 

Landsbygden kan behöva lite mer liv och rörelse när alla småskolor lagts ner och de flesta vuxna har inga problem att åka långt med bussen eller med att köra bil (långt förresten? Vi bor på en liten ö). Det pratas ju hela tiden om decentralisering.
Regionen har säkert andra lokaler eller andra verksamheter i för stora skor (lokaler för behovet) som de kan skifta plats på med Komvux.

Problem två kan bara lösas genom att se på det hela utifrån barnperspektiv och kvalitet för barnen. Undersöka vilken skola på norr som bör läggas ner egentligen och inte bara ta den som ligger närmast Komvux i dag. 
 


Det förslaget att stänga Polhemskolan som är en skola med hög kvalitet och där alla elever, föräldrar samt personal trivs och där eleverna har bra skolresultat och är en skola som ligger i framkant vad gäller hållbarhet och har en innovativ och framtidsbejakande profil och en stor ny skolgård är att försöka slå två flugor i en smäll. Eller att försöka jobba så lite som möjligt, genom att hitta en lösning på två separata problem, bara för att Polhemskolan råkar ligga närmast Komvux nuvarande lokaler.

Kvalitet, trygghet och trivsel samt vad som är bäst för barnen är det som behöver analyseras lika mycket oavsett vilken skola som planeras att läggas ner. Inte bara Fårösundsskolan där barnen får för lång resväg. Det finns många andra saker att ta hänsyn till när man ska bestämma vilken skola som ska läggas ner eller inte! 

"Två flugor i en smäll-modellen" är inte den rätta vägen till ett beslut vid nedläggningen av en skola!