”Varför krångla med återvinningsgården i Fårösund?”

Ett handskrivet plakat vid grinden. Öppet söndagar 9—15. Från att tidigare varit öppet måndag, torsdag och lördag så förvånas man av neddragningen.

Ska det vara så svårt?

Ska det vara så svårt?

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Insändare2024-04-14 07:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skälet påstås vara att region Gotland själva ska sköta återvinningsgården framöver. Tidigare har tydligen återvinningsgården skötts på entreprenad av någon annan. Måste det bli så stor försämring när regionen tar över förstår jag inte. Mängden bråte som skall återvinnas minskar väl inte bara för att regionen tar över.

Efter en gemensam vägstädning i Bunge socknen för 2 år sedan fick man lämna skräpet kostnadsfritt på återvinningsgården under förutsättning att det stod "Håll Sverige Rent" på säckarna. Dessa märkta säckar tillhandahölls av regionen, men var för tillfället dessvärre slut, så vi köpte egna blå plastsäckar. Personalen på återvinningsgården informerade mig om detta med säckmärkningen när jag skulle lämna bråtet. Jag blev upprörd och ringde då region Gotland. Gissa hur jag blev kopplad runt till olika handläggare med ansvar för återvinning. Helt resultatlöst. Personalen på plats löste slutligen detta ärende smidigt, som väl var.

I Visby ska det satsas 2,5 miljoner på en lekpark i godisstuk. Det är betydligt närmare mellan de befintliga lekparkerna i Visby än avståndet mellan återvinningsgårdarna på landsbygden. Det går ju naturligtvis inte att jämföra för barn måste ju få ha kul.

Kryssningsturisterna som besöker Visby under sommaren behöver en vettig transportled till innerstaden. Det borde man tänkt på tidigare så att det ingått i kaj-projektet. Ska nu regionen i efterhand lägga många miljoner på detta också? Men vi måste ju kunna ta emot kapitalstarka turister.

Enligt uppgift så skall återvinningsgården under turistsäsong återgå till de tidigare öppettiderna. Aha, då förstår jag. Det är för turisterna som återvinningsgården finns.

Tanken slår mig nu att man kanske skulle rensa lite på kontoren i Visby så får vi råd att ha återvinningsgården öppen. Kanske har den administrativa kostymen blivit för stor att inte pengarna räcker till kärnverksamheten. Har det funnits en massa anställda inom regionen med ansvar för återvinningsgårdarna samtidigt som återvinningen skötts av underentrepenörer. Hur har de fått dagarna att gå?

Allt handlar om att prioritera.