Varför lämnar både SAS och BRA Gotland i sticket?

Gotland står nu inför en allvarlig kris vad gäller flygtrafiken, och konsekvenserna är långt ifrån små.

"Gotland kan inte bara vara en lättillgänglig sommaridyll för turister. Gotland har rätt till samma infrastruktur och tillgänglighet som resten av Sverige", skriver de gotländska sverigedemokraterna Lars Engelbrektsson och Peter Oliveskog.

"Gotland kan inte bara vara en lättillgänglig sommaridyll för turister. Gotland har rätt till samma infrastruktur och tillgänglighet som resten av Sverige", skriver de gotländska sverigedemokraterna Lars Engelbrektsson och Peter Oliveskog.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2024-10-03 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tid när regionens framtid hänger på tillgängligheten för både invånare och turister har vi fått se en rad negativa besked. BRA meddelade att de slutar flyga till Bromma efter årsskiftet, vilket redan där var en smäll för Gotlands förbindelser. Som om det inte vore nog har nu även SAS dragit ner på sina flygningar till Visby. Bara en ynka tur i veckan under hela november och december. Är detta verkligen vad vi förtjänar? Vad säger det om Gotlands plats i den nationella infrastrukturen?

SAS hävdar att flygplansbrist är orsaken till nedskärningarna, men det är svårt att inte se bortom den ursäkten. Flygplansbrist kanske är en förklaring, men när de samtidigt lägger ner linjer till flera svenska städer och gör neddragningar på en så viktig linje som Visby–Arlanda, blir det tydligt att Gotland inte prioriteras. I stället satsar man på andra marknader och linjer som anses långt mer lukrativa. Var är den långsiktiga planeringen för Gotland? Var är ansvaret för att hålla hela Sverige sammanlänkat, inte bara de mest ekonomiskt attraktiva delarna?

Det nya samarbetet mellan SAS och BRA, som börjar gälla januari 2025, utlovades som en förbättring för inrikesflyget. Men hittills ser vi bara neddragningar och osäkerhet. Samtidigt som de påstår sig arbeta för hållbarhet och innovation visar beslut som detta på motsatsen: En kortsiktig och marknadsstyrd strategi som försummar viktiga regioner. Gotland riskerar att isoleras både ekonomiskt och socialt när avgångarna minskar och öborna förlorar förbindelser till fastlandet.

Det är hög tid att staten tar sitt ansvar. Flygbolagen har tydligt visat att de inte klarar av att säkra Gotlands förbindelser själva. Varför är det ingen som talar om att återinföra statliga subventioner för viktiga inrikeslinjer, eller ens försöker hitta långsiktiga hållbara lösningar för Gotlands transportinfrastruktur? Det är inte acceptabelt att en så stor och viktig del av Sverige gång på gång får lida för att marknadskrafterna helt struntar i lokala eller regionala behov.

Gotland kan inte bara vara en lättillgänglig sommaridyll för turister, det är en levande region med behov av pålitliga transporter året runt. När flygen ställs in drabbas sjuktransporter samt företag och enskilda som ska resa till och från ön. Region Gotland och regeringen måste nu agera kraftfullt och ställa krav på att Gotlandsflyget säkras, både på kort och lång sikt.