Varför så tyst från GA och GT?

Ett på kort tid kraftigt fördyrat fortskaffningsmedel.

Ett på kort tid kraftigt fördyrat fortskaffningsmedel.

Foto: Malin Stenström

Insändare2023-04-04 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har inte Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar gjort en djupare analys av Rederi Gotland (RG) och Destination Gotlands (DG) senaste dramatiska höjningar av biljettpriserna? Och vad händer när förtroendet för fri press och radio och TV sjunker? Och hur skall den fria pressen hantera reklamintäkter, som riskerar få indirekt påverkan på den journalistiska grundtanken?

Viktigt nämna är att båda tidningarna tar emot driftsstöd (presstöd) från staten, och jag vill här lite närmare belysa just den kopplingen. Alltså mellan driftsstödet och tidningarnas etiska hållning till sina annonsörer respektive journalistiska reportage.

År 2021 fick de gotländska tidningarna sammanlagt 15 miljoner i driftsstöd. Fördelat på 2,3 miljoner till Gotland Tidningar (GT) och 12,7 miljoner till Gotlands Allehanda (GA).

Driftsstödet finns för att med ekonomiska medel stötta nyhetsmedier, där de inte klarar att själva bedriva sin verksamhet. Driftsstödet ska vara en trygghet för en oberoende och fri press. Tidningarna har sina största inkomster från annonsintäkter. Det är ett tveeggade svärd som kan skapa etiska dilemman för den press, som säger sig vara obunden. 

Låt oss titta på detta problem med de höjda båtpriserna som exempel. Biljetterna till och från Gotland har ökat med 50 procent på bara ett år. Ökade priser på överfart samt fraktkostnader kommer påverka hela samhällsklimatet på en ö, som är helt beroende av en fungerande länk till fastlandet. Det är RG som beslutat om höjningarna. Detta drabbar i sin tur direkt DG. Indirekt är det ägarfamiljen Nilsson som styr RG. Deras politik har varit att få ett fullständigt och totalt grepp över aktieinnehavet i rederiet.

Sedan prishöjningarna aviserades är antalet djupgående reportage av RG samt DG lätt räknade. Tittar man samtidigt på hur många granskande reportage som gjorts om familjen Nilsson i GA, GT, på Hela Gotland samt i P4Gotland blir det ett skralt resultat. 

Varför det är så kan bara de ansvariga i mediabolagen svara på!

Konstigt vore om det förväntas av oss läsare att själva veta hur mycket GA och GT tagit in i reklampengar från DG/RG under 2022. Det är på tiden att dessa siffror redovisas för oss prenumeranter och övriga läsare, samt att få följande frågor besvarade: 

  • Hur sårbart är Gotland, där biljett- och fraktpriser i värsta fall blir ännu högre?
  • Till hur många kronor uppgick den reklam som köpts av DG och RG i GA respektive GT?
  • Hur stora avgifter får DG betala i hyra av Gotlandsbolaget i kronor, för en jämförelse är år 2019.2020,2022 av vikt?
  • Kan det uppstå en intressekonflikt vad det gäller företag - vilket bolag som helst - som köper reklam och därmed skapar viktiga intäkter i GA samt GT, och det redaktionella innehållet?
  • När i GA och GT kommer vi få svar på ovanstående frågor från respektive tidning?

Greger Fuchs

Svar direkt:

Hej Greger!

Tack för dina synpunkter! Jag delar dock inte din bild av att vi inte skriver om Rederi AB Gotland eller Destination Gotland. Vi rapporterar löpande om Gotlandsbolaget, Destination Gotland och de senaste prishöjningarna, helt enkelt för att vi vet att det finns ett stort intresse bland våra läsare och för att dessa bolag är stora och viktiga aktörer på Gotland. 

För att ta bara något exempel publicerade vi i GA och på Helagotland.se den 29/3 en prisjämförelse över hur mycket det kostar att ta färjan under vårens storhelger. Det är bara en av många artiklar vi producerat på ämnet den senaste tiden. Vi gjorde även en granskning av Gotlandsbolaget och dess dotterbolag för några år sedan.

Det stämmer att våra intäkter bland annat kommer från presstöd och annonser, de är viktiga delar för att vi ska kunna fortsätta göra lokal journalistik. Det är en affärsmodell som har funnits och fungerat i flera hundra år. Lokalmedier, likt oss, har enligt undersökningar ett högt förtroende och det förtroendet skulle raseras snabbt om vi redaktionellt började väga in annonspengar i våra beslut. Jag kan med andra ord försäkra dig om att vi på journalistsidan varken har insyn i annonsaffären, eller på något sätt låter oss påverkas av den.

Har du tips på något särskilt vi bör titta närmre på när det gäller Region Gotland, Destination Gotland eller något helt annat är du varmt välkommen att höra av dig till redaktionen.

Cecilia Thomsson, nyhetschef på Gotlands Allehanda