Stoppa utförsäljningen av hyreslägenheter

Varför ska vi lita på Gotlandshem den här gången?

Stäven, Gråbo, Nu Klarabo-lägenheter efter att Gotlandshem sålde. 
”Försäljningen av lägenheterna på Gråbo har gjort att Gotlandshem gått miste om 35 miljoner årligen i hyresintäkter men den mänskliga förlusten är större. Det har blivit mycket svårare att få en förturslägenhet”, skriver Linda Wagenius (V).

Stäven, Gråbo, Nu Klarabo-lägenheter efter att Gotlandshem sålde. ”Försäljningen av lägenheterna på Gråbo har gjort att Gotlandshem gått miste om 35 miljoner årligen i hyresintäkter men den mänskliga förlusten är större. Det har blivit mycket svårare att få en förturslägenhet”, skriver Linda Wagenius (V).

Foto: Jenny Nilsson

Insändare2025-02-12 14:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sist bolaget sålde av 800 lägenheter på Gråbo så skulle pengarna gå till underhåll och nybyggnation. Hur många lägenheter har renoverats och hur många nya har byggts sedan 2017?

Nu ligger ett nytt förslag till regionfullmäktige om att 224 lägenheter ytterligare ska säljas och Gotlandshem aviserar samtidigt att det kan bli fler. 
Försäljningen av lägenheterna på Gråbo har gjort att Gotlandshem gått miste om 35 miljoner årligen i hyresintäkter men den mänskliga förlusten är större. Det har blivit mycket svårare att få en förturslägenhet för de med sociala och medicinska behov. 2017 förmedlades 100 stycken per år, förra året var det 27 stycken. Tidigare kunde till exempel skilsmässa med hemmaboende barn vara ett skäl till förtur, numera är det bara de mest ömmande fallen som får förtur. 

Gotlandshem rör sig alltmer bort från att vara allmännytta till att bli ett fastighetsbolag bland andra. De betonar alltid affärsmässighet i sina beslut. Frågan är dock hur det står till med den ekonomiska styrningen? Bolaget har sedan 2017 ökat antalet anställda från 86 till 147 personer. För att göra en jämförelse så går det inom Gotlandshem 30 lägenheter per anställd medan inom Nynäshamns bostäder så går det 100 lägenheter per anställd. 

Till regionfullmäktige 17 februari finns ett förslag om koncernbildning. Det kommer göra det ännu svårare att styra Gotlandshem genom ägardirektiv. En uppdelning i flera bolag betyder flera styrelser, mer administration och fler anställda. Frågan är om intäkterna ökar i samma takt? 

Gotlandshems vd menar att det här är den enda vägen att gå. Majoriteten har invaggats i samma tro. Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att säga ja till försäljning och koncernbildning om inte gotlänningarna säger ifrån. Så låt oss nu säga ifrån och sätta stopp för koncernbildning och utförsäljningen av allmännyttan!