Varför vill regeringen stänga Atheneskolan?

Insändare2021-10-06 06:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk skola dras med flera stora utmaningar. Kompetensförsörjning i samband med stora pensionsavgångar, många nyanlända elever utan goda språkkunskaper och växande byråkrati är tre av dem. Men istället för att lägga tonvikt vid att möta dessa utmaningar är det friskolor och valfrihet som står i skottgluggen när Socialdemokraterna nu aviserar förslag inför sin partistämma i höst. Det är beklagligt att det ledande regeringspartiet prioriterar så illa.

Färre än var fjärde elev i svensk skola går i en friskola, som alltså har möjlighet att göra ett litet överskott eller vinst på sin verksamhet. Allra oftast uppkommer överskottet till följd av att friskolor som drivs som företag har lägre lokalkostnader än den kommunala skolan har. Ofta återinvesteras också de pengarna på annat håll i skolverksamheten.

Moderaternas utgångspunkt är att alla skolor ska vara bra skolor, oavsett om de är kommunala eller friskolor. Skolor som missköter sitt uppdrag bör kunna stängas av Skolinspektionen – och skolor som levererar bästa möjliga utbildning till våra barn ska hyllas och premieras. Oavsett vem som är huvudman för en skola borde politikens huvuduppdrag vara att säkerställa att det levereras utbildning av hög kvalitet.

Därför är det problematiskt att Socialdemokraterna nu går fram med förslag som skulle tvinga flera gotländska friskolor att stänga. Förslaget om vinstförbud är i praktiken ett slut för valfrihet i skolan. Det skulle göra att hundratals elever och föräldrar på Gotland får se sitt livspussel förstört. Dessutom skulle det minska antalet utbildningsplatser och göra utmaningen med växande elevkullar ännu större för Region Gotland.

Man kan fråga sig om Socialdemokraterna verkligen har allas elever bästa för ögonen när de går fram med förslaget om vinstförbud i skolan. Vore man cynisk hade man annars trott att det handlar om ett ideologiskt motstånd mot valfrihet i svensk skola.