Varken jobb eller tillväxt med Andersson (S)

Magdalena Andersson (S) har usla meriter som finansminister.

Magdalena Andersson (S) har usla meriter som finansminister.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-08-29 17:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två av de viktigaste uppgifterna för en svensk finansminister är att skapa förutsättningar för jobb och tillväxt i hela landet. Det gällde den förra finansministern, den nuvarande finansministern och även den kommande finansministern. Men hur har det gått för finansminister Magdalena Andersson (S) i hennes nuvarande uppdrag?

År 2014 gick Socialdemokraterna till val under parollen att ”Någonting håller på att gå sönder i Sverige”. Deras största vallöfte var att Sverige år 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet, och statsministerkandidaten Stefan Löfven uppmanade väljarna att utvärdera honom beroende på hur hans regering löser jobbfrågan.

Sju år senare kan vi se att svensk tillväxt inte direkt skjutit i höjden under den tid Magdalena Andersson basat över Finansdepartementet. Faktum är att bara Slovakien och Grekland haft en sämre utveckling av tillväxt per person, mellan 2014 och 2019. Anledningen till att man bör mäta mellan 2014 och 2019 är såklart att rensa för Coronaeffekter.

Tittar vi på arbetslösheten under samma tid så hamnar Sverige också efter. Det enda land som minskade arbetslösheten mindre än Sverige, det är Österrike. Alla andra länder har haft större framgångar än vi haft, när det gäller att pressa tillbaka arbetslösheten.

Om man däremot skulle inkludera år 2020 och därmed räkna in Corona i kalkylen så är Sverige det enda landet i EU där arbetslösheten ökat mellan 2014 och 2020. Just nu har vi den fjärde högsta arbetslösheten i EU – inte den lägsta, som var Socialdemokraternas mål.

Socialdemokraterna har misslyckats med både tillväxtpolitiken och jobbpolitiken. Det är en stor förlust för Sverige att Magdalena Andersson (S) inte lyckats bättre i sitt uppdrag som finansminister. Kan Socialdemokraternas partiledarbyte leda till ett annat utfall? Det får nog anses högst tveksamt.