Företaget Heidelberg Materials vill bryta kalk på Gotland 30 år till. Deras verksamhet står för en oerhört stor del av Sveriges samlade utsläpp och hotar vårt gotländska grundvatten, vår biologiska mångfald och vår livsmiljö.
På Gotland vill Heidelberg Materials gärna framstå som att de är ett företag som bryr sig om lokalsamhället. Det är förstås inte sant. Heidelberg Materials är globalt, har verksamhet i 50 länder och driver en affär som går ut på att bryta kalk och göra den till cement, göra asfalt och andra byggmaterial. Något de tjänar fruktansvärt mycket pengar på.
I ett pressmeddelande från november 2024 berättar företaget globalt om hur bra det går för dem ekonomiskt, de har gjort ett ”starkt år” och kan se ”rekordsiffror”. Räkenskapsårets vinst hänförlig till aktieägarna uppgår nu till 1 929 miljoner euro (!) (föregående år var siffran 1 597 miljoner euro).
Det här är också en affär som sätt möter stort motstånd över hela världen. Företaget har varit inblandat i flera tvistemål kring miljöfrågor, bland annat i Indonesien där lokalbefolkningen krävt att den tyska staten (Heidelberg är ett tyskt bolag) ingriper då Heidelbergs planerade och mycket kontroversiella gruvverksamhet hotar deras vatten, ekosystem och livsvillkor på Java.
Heidelberg är bara på Gotland för att ta vår sten och tjäna pengar på den, precis som de gör i Indonesien, Thailand, Marocko, Kazachstan, Australien och på en hel rad andra platser i världen. Företaget globalt struntar fullkomligt i hur det blir med grundvattnet eller livsvillkoren för oss här. Sverige står för 0.05 % av den cement som produceras i världen (enligt RISE - Research institutes of Sweden), och Heidelberg är världens andra största cementbolag. Heidelberg Materials står och faller verkligen inte med verksamheten i Slite. Men alla vi som bor, lever och verkar på Gotland faller om vårt grundvatten och våra livsvillkor förstörs på grund av deras verksamhet. Hela vår framtida utveckling står på spel.
Precis som de boende i Indonesien står upp mot Heidelberg Materials för sin plats, för sitt vatten, för sin framtid, så måste vi stå upp för vår. Det är dags att sätta stopp och värna vårt vatten, vår livsmiljö och vår natur främst, inte Heidelbergs vinster.