Värna Gotlands unika helhet!

Flera kyrktorn högt.

Flera kyrktorn högt.

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2023-04-17 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”På vår ö blir vi ständigt påminda om kyrkan” skriver Lennart Lindgren (GA 2023-04-08). De 92 välbevarade medeltida kyrkorna, på i genomsnitt mindre än 6 km avstånd från varandra och som vackra blickfång i det öppna jordbrukslandskapet är både nationellt och internationellt ett unikt kulturarv och ett varumärke för ön. 

Lennart Lindgren skriver bland annat att ”man kan […] se de medeltida kyrkorna som en utlöpare eller komplettering av den medeltida staden Visby som är ett världsarv. En helhet blir allt detta som stärker Gotland som en särdeles skön plats att bebo och besöka”. Han betonar, med självklar rätt, att detta är ett arv att vårda. 

Samtidigt råder ett stort hot som kan föröda detta unika kulturarv. Enligt samrådsförslaget till ny översiktsplan utpekas nära 250 km² på Gotland för vindkraftsindustri. I mars detta år inbjöd Svenska kyrkan till så kallat tidigt samråd för vindkraftsindustri på mellersta Gotland. Det angivna området är cirka 8000 hektar och omges av kyrkomiljöerna Hejde, Guldrupe, Buttle, Ala, Alskog, Garde, Etelhem och Lojsta. Prästlönetillgångar i Visby stift undersöker möjligheten att bygga vindkraft på kyrkans mark i området. Entreprenören, SR Energy AB beskriver projektet förledande som ”vindpark”. Men det handlar om en skog av kraftverk som är fem gånger högre än kyrktornen och som kommer att belamra landskapbilden med vindsnurror milsvitt. Med andra ord ett attentat mot öns unika kulturarv. 

Egendomsförvaltaren vid Visby stift uttalar att ”Svenska kyrkan har antagit en färdplan för klimatet och de här planerna hänger ju ihop med det” (GA 2023-03-07). När det gäller beslut med stor miljöpåverkan är det dock nödvändigt att inte bara se till ett intresse, utan att också göra avvägningar mot andra viktiga samhällsintressen. Är kyrkan verkligen beredd att medverka till att successivt rasera upplevelsen av det unika medeltida kulturarvet, som dessutom varit påtänkt som världsarv? Har kyrkan fattat principbeslut om att arrendera ut mark för vindkraftsindustri? Hur har i så fall avvägningen skett mot intresset att nu och för kommande generationer värna det unika gotländska kulturlandskapet med dess välbevarade medeltida kyrkor med gracila torn som dominerar landskapsbilden?