Värna vårt vatten

Insändare2021-07-16 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är härligare än att en varm sommardag ta ett svalkande bad utomhus i sjö, hav eller träsk? Eller att inomhus kunna vrida på vattenkranen och få den bästa drycken i glaset nästan helt gratis? Vi tar detta för givet, men vi måste vara rädda om vårt vatten!

I svenska vatten är läkemedelsrester ett problem. Diklofenak, som är vanligt i smärtlindrande medicin, pekas ut som ett extra stort bekymmer. Diklofenak ingår bland annat i de receptfria gelerna Voltaren och Diklofenak, och säljs i tusentals förpackningar på de gotländska apoteken varje år. 

Diklofenak är ett miljöfarligt ämne. Det förekommer i så höga halter i en del vattendrag att det påverkar fiskar. När man smörjer in sig med en gel som innehåller diklofenak tas endast några procent av läkemedlet upp i kroppen. Resten, 90-95 %, sköljs av när man duschar eller badar, eller fastnar på kläderna och hamnar i tvättvattnet. På Gotland går största delen av vattnet från dusch, badkar och tvättmaskin via avloppet till reningsverken. Tyvärr kan inte reningsverken rena bort diklofenak med den teknik som finns idag. Det går direkt ut i vattendragen och påverkar fiskar och andra vattenlevande organismer. I renat vatten som kommer från Visby avloppsreningsverk har man mätt upp diklofenak-halter som överstigit gränsvärden för sjöar. 

Det är ytterst små mängder diklofenak-gel som behövs för att påverka vattenmiljön. Om fem personer smörjer in sig med en kvarts tub diklofenak-gel var, och sedan badar i Sigvalde Träsk, räcker det för att komma över gränsvärdet för diklofenak i sjövatten. 

Tänk gärna till en extra gång om du behöver använda värksalva – och i sådana fall undvik de som innehåller diklofenak. Värna om våra sjöar och träsks ekosystem!