Dagens modell för att bestämma hyrorna innebär att Hyresgästföreningen förhandlar med både GotlandsHem och de privata hyresvärdarna om hur mycket hyran ska höjas. Vid förhandlingarna talar Hyresgästföreningen inte bara om kronor och ören, kostnader och kommunala taxor. Hyresgästföreningen tar även upp hyresgästers olika frågor kring underhåll och annat som hyresvärden skall eller borde utföra.
Hyresgästföreningen tar förhandlingen av hyror på stort allvar eftersom en lyckad årshyresförhandling kan vara avgörande för om barnfamiljen och den ensamstående pensionären kommer att ha råd att bo kvar. De med små marginaler skall kunna bo kvar tack vare små hyreshöjningar.
Denna modell, med parter som förhandlar om hyror, vill vissa partier skrota och ersätta med marknadshyror, eller ”friare hyressättning” som de också kallar det. Marknadshyror innebär att det är hyresvärden själv som sätter hyrorna på sina lägenheter och att hyresgästen helt enkelt får lov att acceptera det, eller också hitta någon annanstans att bo. Det är med andra ord den som kan betala mest för en lägenhet som får lov att hyra den.
Regeringen och samarbetspartierna vill införa marknadshyror i nybyggda lägenheter. Även om det till en början gäller nybyggda lägenheter, skulle det på lång sikt innebära en total kollaps av förhandlingssystemet och att vi får marknadshyror på hela hyresmarknaden.
Marknadshyror skulle få negativa konsekvenser för hela samhället. Det skulle leda till en ökad bostadssegregation då många tvingas flytta när de inte längre har råd att betala hyran och inte längre kan bo på den plats de själva valt. Med andra ord skulle den personliga ekonomin bli direkt avgörande för vilket område man bor i.
I dag har många under 30 år inte råd att ordna sitt eget boende. De har inte pengar till kontantinsatsen för en bostadsrätt, och de har inte råd att hyra en nybyggd hyreslägenhet. Deras situation kommer inte att förbättras genom att man inför marknadshyror.
Marknadshyror innebär att hyresvärden ensam sätter hyrorna för alla sina lägenheter oavsett skick på boendet. Man utgår från hur stor efterfrågan det är på lägenheten. Det innebär att varje hyresgäst står ensam och får förhandla helt själv. Detta skulle skapa en stor otrygghet för många när de står utan någon företrädare. Det skulle bli oerhört svårt att driva frågor om standard, underhåll, utemiljöer, trygghet i boendet och andra frågor som är viktiga för hyresgästerna.
Varning för ändrad hyressättning
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.