Vatten är viktigare än kalk

Och viktigare än arbetstillfällen.

Livsviktigt livsmedel.

Livsviktigt livsmedel.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Insändare2020-08-26 10:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

IF Metalls styrelse skriver den 19 augusti en insändare som försvarar stenindustrins framfart på Gotland. Detta är inget att i sig förvåna sig över, det är deras uppgift att värna stenarbetarna. En önskan om arbetarnas väl, nu och i framtiden, är vi ense om. Inför människors behov av att ha arbete känner jag den största respekt och jag tror att IF Metall har en mycket viktig roll att spela i den omställning av Gotlands näringsliv som kommer att bli nödvändig.
Metall menar att vi på arbetets altare måste offra den gotländska berggrunden och allt liv den genererar. ”Det blir aldrig särskilt vackert” är den största farhågan som insändaren återger. Skönhetsvärdet hos ett gigantiskt hål i den känsliga gotländska naturen är en smaksak.


Sanningen bakom om de problem som stenindustrin skapar är betydligt värre än så. Det vet de flesta på Gotland vid det här laget. Det största problemet är givetvis att det med industriell takt och sprängton, brutits kalk under så många år, att det nu uppstått en konflikt mellan tillskapandet av nya och hela tiden djupare brott och tillgången på grundvatten. Det går inte längre att blunda för att kalkindustrin hotar vår grundvattentillgång här på Gotland. En grundvattentillgång som även utmanas av de klimatförändringar vi står inför, som förutspås ge längre perioder av torka.

Vi kommer att behöva varje droppe grund- och ytvatten vi har tillgång till. Särskilt de 40 procent av Gotlands befolkning som har egen brunn utelämnas åt godtycke. Om vattnet i deras brunnar sinar tvingas de till långdragna dyra processer mot de multinationella kalkföretagen. Tycker IF Metall att det är rätt att enskilda människor ska subventionera multinationella företag med förlust av vatten? Varför är stenindustrins behov viktigare än böndernas behov av vatten? Jag anser att vi i första hand måste värna de gotländska företagen och deras verksamhet.
Istället för att klamra sig fast vid ett föråldrat sätt att tänka, som leder till ett föråldrat förbrukande av naturresurser, skulle IF Metall kunna bli en mycket viktig kraft i den omställning till ett nytt samhälle som bygger på återvinning och cirkulärt användande av naturresurser. Vi kommer att behöva det tekniska kunnande som finns hos era medlemmar.