Under rubriken "vi behöver inte ha vattenbrist" skriver fem centerpartister om hur kalkbrotten ska användas som reservoarer för vatten. Ett efter ett räknas upp. De hävdar att det inte saknas vatten på Gotland, snarare att det saknas kapacitet att magasinera vatten. De vill att Gotland ska samarbeta med Cementa. På så sätt skulle man kunna godta den negativa effekten av kalkbrytningseffekter på grundvattnet och den främsta vattenkällan för bland annat Visby... det senare sägs inte men ligger liksom i förståelsen av innehållet.
Vem är det då som kan få tillgång till det magasinerade vattnet? Det är de som är inkopplade på det kommunal vattennätet. Det är c:a 60 procent av de boende på Gotland. De övriga med egna brunnar lämnas fullständigt därhän. Enligt uppgift har kommunen/regionen inte ansvar att tillgodose att de övriga 40 procent har tillgång till vatten. Men kommunen/regionen är beredda att ta beslut som medför att många av de med egen brunn riskerar att bli utan vatten, kvalitetsförsämring av vattnet eller få saltinträngning...
Hur skulle kvaliteten på det vatten som lagras i de stora kalkbrotten säkerställas? Vilken form av övriga insatser behövs för att vattnet ska hålla god dricksvattenkvalitet, som rening, tillsatser?
Och vad kommer det att kosta? Artikelförfattarna berör inte detta överhuvudtaget!
I ett annat sammanhang har det nämnts att lantbrukare och enskilda borde bygga dammar för att tillgodose sitt behov. Gäller det för träden, örterna, insekterna, djuren... allt det som rör den biologiska mångfalden också?
Insändaren undviker eller saknar förslag på lösningar som INTE rör stöd för kalkbrytning. Insändaren saknar förslag som erbjuder möjlighet för en levande landsbygd. Att vi alla behöver samarbeta är en självklarhet! Men varför ska livsmiljö och förutsättningar för mångfald offras på vägen, varför måste de framtida generationernas tillgång till friskt och bra grundvatten äventyras?
I praktiken förespråkar de som skrivit under insändaren en fortsatt stordrift av kalkbrytning, snarare än att de värnar hela Gotlands tillgång till rent och friskt vatten.
Vart tog Centerns engagemang för landsbygden och natur och miljö vägen?
Vattenmagasin förser inte alla med vatten
Vart tog Centerns engagemang för landsbygden och natur och miljö vägen?
Det är många som inte får sitt vatten från det kommunala ledningsnätet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.