Det yttersta beviset på att vi inte nått jämställdhet är mäns våld mot kvinnor. En ständig pandemi som påverkar många kvinnor på Gotland dagligen .På internationella kvinnodagen 8 mars ställer Unizon krav på att Region Gotland växlar upp arbetet mot mäns våld mot kvinnor – med tre prioriterade fokusområden.
Frihet från våld är en mänsklig rättighet. Samhällsansvaret slås fast i socialtjänstlagen, i nationella och kommunala politiska målsättningar och i brottsbalken. Ändå är det långt från verklighet för alla.
Var tredje vecka dödas en kvinna av en man hon haft en relation med. Varje kvinna som mördas är en tragedi och ett gigantiskt misslyckande av samhället. Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, var fjärde ung tjej uppgav i Brå:s Nationella Trygghetsundersökning att hon utsattes för sexualbrott föregående år.
Gotland är tyvärr inget undantag. Bara på Gotland anmäldes 398 våldsbrott mot kvinnor 2022.
Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Liksom mäns våld mot andra män, som i gängkriminalitet, måste mäns brottslighet mot kvinnor upp på Region Gotlands politiska dagordning och stanna där.
Vi på Unizon har länge arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot tusentals samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld i Sverige.
Allt vårt arbete utgår från kvinnors och barns levda erfarenheter av mäns våld. Detta behöver prioriteras:
– Kvinnor ska inte tvingas välja mellan hemlöshet och våld – Gotland behöver en bostadspolitik för våldsutsatta kvinnor och barn
– Kvinnors och barns liv är ingen vara på en marknad. Värna idéburna kvinnojourer och garantera kvinnor ett sammanhållet professionellt stöd och skydd genom att: bevilja och bekosta placeringar på skyddade boende och slut långsiktiga avtal med idéburna kvinnojourer.
– Barn är de enda brottsoffer som tvingas träffa sin förövare. Barns tvångsumgänge med förövare måste upphöra
Unizon vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag. Vi vet också att på Gotland är vi många som tycker att kvinnors och barns liv är viktiga.