Vem betalar för Cementas vinst?

Jag bor i Visby men räknar mej ändå som sakägare för Cementas kalkbrytning.

Karin Gardell.

Karin Gardell.

Foto: Malin Stenström

Insändare2022-10-30 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Miljöbalken ska vi och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Naturen har ett skyddsvärde och människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ansvar.
Människors hälsa och miljön ska skyddas. Mark och vatten ska ur en samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt tryggas.
I Mark och Miljödomstolen nu 26/10 har vi fått höra att mark och vatten, olika naturtyper och gotlänningars miljö hotas av pågående och sökt kalkbrytning.
Cementa tonade naturligtvis ner alla faror och bevis men med tanke på försiktighetsprincipen och Gotlands utsatta Ö läge borde all storskalig kalkbrytning stoppas omedelbart!


Lobbyorganisationer påstår att Sverige drabbas av massarbetslöshet och ekonomisk kollaps om Cementtillverkningen i Slite stoppas.
Jag undrar hur denna ekonomiska kollaps ska undvikas när brytningen ändå slutar om ett antal år? Tas då cement från ett annat ställe? Och kan det i så fall inte tas därifrån redan nu?
OM domstolen med hänsyn till samhällsintresset av gotländsk cement trots skada, beslutar att bevilja Cementas ansökan vill jag veta vad som händer med min vattenkostnad?
Jag bor i Visby och har kommunalt vatten. Vatten tas från Tingstäde träsk året om för att tillgodose mitt och andra Visbyboendes behov.
Risken att vattnet i Tingstäde förstörs finns i och med kalkbrytningen. Det vattnet måste då ersättas med ett nytt avsaltningsverk som gör min vattenräkning avsevärt dyrare.
Vilken långsiktig kompensation får Gotland från Cementa i det fallet? Eller måste regionen stämma företaget för att få ersättning?
OBS. Vattenverk från Cementa räcker bara till Slite och är en muta för att regionen ska godkänna ansökan.
 

Jag har vän med egen brunn som inte räknas in bland sakägare.
Om hans vatten sjunker eller blir salt, vad händer då? Är han då rättslös?
En fastighet med förstörd vattentillgång blir obeboelig och värdelös. Och rättsprocess mot ett multinationellt företag är svår och kostsam för en vanlig människa.
Om Staten anser att en verksamhet ska godkännas trots miljöskada på grund av viktigt samhällsintresse måste staten redan nu göra dagens och framtidens utsatta gotlänningar ekonomiskt skadelösa!
Kan domstolen besluta så att gotlänningar genom staten skyddas ekonomiskt även om Cementas kalkbrytning skulle godkännas och vattentillgången försämras?
Eller är det jag, en pensionär i Visby som ska bekosta Cementas vinst?