Dagens vindkraftverk kan inte jämföras med de som byggdes för 5-10 år sedan. 250 till 300 meters höjd är numera vanligt och alla kan förstå hur störande detta skulle bli för oss boende på ön med långt fler ständigt snurrande vingar och blinkande ljus över fält och trädtoppar. Vindkraftverken skulle fullständigt dominera i landskapet och det är väl känt att många skyddsvärda fåglar dödas av rotorbladen.
Region Gotland utpekar i sitt nu aktuella samrådsförslag till översiktsplan fram till 2040 ett stort antal markområden som lämpliga för storskalig vindkraftindustri. Men många av dessa områden har redan tidigare prövats och befunnits olämpliga av miljödomstolar. Hur ska man förstå Regionens agerande – är det fråga om domstolstrots eller ett försök att måla upp glädjekalkyler för markägare och investerare som det inte finns lagstöd för? Våren 2020 avslog Mark och Miljödomstolen (MMD) Forsviden Vind AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drivande av gruppstation för vindkraft med hänsyn till artskyddet. Mark och Miljööver-domstolen avslog därefter sökandens prövningsansökan och därmed fastställdes MMD’s dom.
Domen är väl underbyggd (107 sidor) och det är svårt att förstå hur Regionen i förslaget till översiktsplan kommit fram till att naturområdet Forsviden är lämpligt för vindkraftutbyggnad?
Regionen har ett övergripande ansvar att informera sig om principiellt viktiga rättsprocesser och domar som berör hela Gotland. Hur såg Regionens faktaunderlag ut när de nu, förutom Forsviden även utpekat följande områden som lämpliga för vindkraft?: Forsvidar, Boge och Elinghems myr?
Med denna bakgrund anser jag att det är väl styrkt att Forsviden och markområdena ovan ska strykas ur förslaget.