De miljardärer som äger våra största plattformar – som Jeff Bezos (Washington Post), Elon Musk (Twitter/X), och Mark Zuckerberg (Meta) – tävlar om att köpa sig inflytande. Men vad innebär det för oss, som medborgare och nyhetskonsumenter?
Medieforskaren Marshall McLuhan varnade redan på 1960-talet för hur medier formar samhället. Hans berömda citat “Mediet är budskapet” innebär att det inte bara är innehållet som spelar roll, utan framförallt själva plattformen – vilka som äger kanalerna och hur dessa används för att styra information.
Nu ser vi McLuhans profetior spela ut i realtid. När Trump återtog makten började medier och plattformar tävla om att framstå som lojala. För miljardärerna handlar det om möjligheten att påverka den politiska agendan och skydda sina egna intressen. Genom att donera pengar och resurser säkrar de inte bara inflytande utan minskar också risken för att själva bli föremål för kritik. Denna maktdynamik innebär att sanningen och opartiskheten alltmer riskerar att bli handelsvaror.
Vad händer när journalister inte längre granskar makthavare, utan anpassar sig för att behålla sina ägares gunst? Vi har redan sett hur medier, både i USA och internationellt, backar från att kritisera Trump av rädsla för att förlora tillgång till information eller drabbas av repressalier. Samtidigt använder Trump själv medier som ett maktverktyg för att sprida sitt budskap och tysta oppositionen.
I Sverige kanske vi inte känner effekterna lika direkt, men vi är långt ifrån immuna. Även här centraliseras medieägandet, och plattformar som Facebook och Twitter styr även här hur vi får tillgång till nyheter och vilka frågor som prioriteras. Nyhetsflöden styrs av algoritmer där vinstintressen går före journalistiska värden. När detta maktspel pågår i USA spiller det också över på oss. Den globala informationsfloden färgas av miljardärer och politiker vid maktens bord.
Vi har kanske inga möjligheter att påverka eller förändra det globala maktspelet direkt, men genom att förstå hur nära medier och makthavare sitter varandra kan vi bli mer medvetna nyhetskonsumenter. Vem äger plattformarna vi litar på för nyheter? Vem gynnas av budskapen vi matas med?
När Trump och mediemiljardärerna sitter vid samma bord riskerar vi att förlora den fria information som är grunden för demokrati. Det är dags att tänka kritiskt och kräva transparens – innan medierna förvandlas till maktens megafoner, både här och i världen.