Vem tar ansvar för gotlänningarnas vatten?

I dag hade Regionstyrelsens arbetsutskott ett extrainsatt sammanträde. Vi hade endast en fråga på dagordningen.

Katarina Krusell, Miljöpartiet.

Katarina Krusell, Miljöpartiet.

Foto: Felix Wedjesjö

Insändare2022-07-17 15:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan gällde vilket yttrande Regionen ska göra om Cementas ansökta brytning på Filehajdar och Västra brottet i 4 år framåt. Vår huvudfråga var naturligtvis vattnet och vilken påverkan en utvidgad brytning kan få på Gotlands grundvatten. 
För att få klarhet i detta har Regionen anlitat hydrologiska experter som utgått från de mätningar och slutsatser som Cementa tillhandahållit. Utifrån experternas slutsatser har Regionen sedan anlitat en juristfirma som skrivit fram ett yttrande. I yttrandet bedöms den nya brytningen endast påverka grundvattnet marginellt. Regionen har en vattentäkt som är belägen mitt emellan Filehajdarbrottet och Västra brottet i Slite. Den nordligaste brunnen ligger 500 meter från Filehajdarbrottet. Men det har ju gått bra hittills, så det går nog bra nu med, är väl den översättning till vanlig svenska som kan göras av det juridiska språket och Cementas slutsatser.

Sedan följer ett antal villkor som reglerar Cementas ansvar om påverkan inte alls blir marginell utan istället dränerar vattentäkten på grundvatten. Cementa ska då vara skyldiga att ersätta det vatten som försvinner och bevisbördan för ansvar ska vara ”låg”. Regionen vill då att de åläggs att betala transporter ”från annat av Regionen anvisat vattenverk”. Jag frågade stillsamt om kostnaden för produktionen av detta vatten ska läggas på VA-kollektivet (alla med kommunalt vatten) och fick svar att det hade ingen tänkt på, men vi bör kräva att Cementa gör detta. Eftersom vi ju sommartid, då påverkan av brytningen kan tänkas bli som störst i regionens brunnar, har en tilltagande vattenbrist så kan det tänkas att det inte finns tillgång till annat vatten utan Slite blir utan. Cementa åläggs då att köpa vatten på annat håll och frakta hit detta med båt. Med båt. Från någon region/land som inte har vattenbrist. Kanske något stort land på östra sidan med stora floder kan tänkas bistå…


Detta förslag antogs av ett enigt regionstyrelseutskott. Miljöpartiet har endast en ersättarplats i arbetsutskottet och får inte rösta, vilket ju ändå inte gjort någon skillnad i detta fall. Så återigen har Regionstyrelsen prioriterat ett multinationellt företags verksamhet framför gotlänningarnas behov av vatten. Miljöpartiet lämnade en protest och står inte bakom beslutet. Vi vill se ett blomstrande Gotland där gotländska företagare aldrig behöver lägga ner sin verksamhet av brist på vatten.