Myndigheten är ”försiktigt optimistisk” att slippa ansvaret. De har säkert rätt. Nuvarande regering har inte precis gjort sig känd för att värna och stötta kulturen.
Riksantikvarieämbetet har flera förslag för den framtida skötseln. Region Gotland äger ju muren då borde de också ta hand om skötsel och reparationer, säger myndigheten i inslaget. I andra hand föreslås att ringmuren säljs. ”För en symbolisk summa, kanske till Statens Fastighetsverk”.
Men Fastighetsverket vill inte ha. ”Vi har fått nya direktiv att minska antalet fastigheter, inte öka på”, säger man där.
Regionen då? Ja, staten lägger över mer och mer ansvar på kommunerna och regionerna. Så varför inte också ringmuren?
Men Riksantikvarieämbetet är expertorganet. Där ska den yppersta kompetensen finnas. Det är dit man vänder sig för att få stöd och hjälp i kniviga restaureringar.
De har också ansvaret för de svenska världsarven. I statens ansökan till Unesco för Visby står dessutom att ringmur, ruiner och statliga byggnader ska handhas av Riksantikvarieämbetet. För evärdliga tider. Ansökan är undertecknad ”Å Statens vägnar” av riksantikvarien. Men nu vill de slippa ansvaret och alltså ”sälja för en symbolisk summa”.
Vägen till utnämningen världsarv var ingen enkel resa.
Cirka 200 fastighetsägare avstod från sin rätt att bygga om och till sina fastigheter – husen blev byggnadsminnen. Dåvarande Gotlands kommun utformade skyddsåtgärder för hus, gator och grönområden. Och Riksantikvarieämbetet tog alltså på sig ansvaret att vara expertisen. Med särskilt ansvar för ringmur, ruiner och statliga byggnader enligt lag.
Nu arbetas det i det tysta för att slippa ansvaret vilket upptäcktes av Radio Gotland som gjorde ärendet offentligt. På ön har man ingenting vetat.
Det är minst sju år sen världsarvsfrågor diskuterades med Riksantikvarieämbetet, säger ansvarig tjänsteman på ön. Men Unesco tycks veta mer: Management of the town wall is presently being reconsidered. Negotiations are underway between the Swedish National Heritage Board, having traditionally been responsible for its maintenance, and the owner, Gotland Municipality”, står att läsa på deras hemsida.
Region Gotland och många enskilda fastighetsägare har genom åren tagit på sig stora ekonomiska kostnader för världsarvet. Nu är hög tid för den myndighet som undertecknade ansökan att leva upp till sina löften.