Med inspiration från lärarutbildningar i Finland har det i Sverige arbetats med en försöksverksamhet med övningsskolor i lärarutbildningar sedan 2012. Uppsala universitet deltog inte i denna försöksverksamhet, men började med ett eget projekt med partnerskolor 2016. Lärarutbildningarna på Gotland var tidigt engagerade i detta projekt. I senaste promemorian från Utbildningsdepartementet fastslås det att övningsskolor ska införas i lärarutbildningarna. Uppsala universitet har därför skrivit avtal med tio kommuner för ett nära samarbete med övningsskolor – Uppsala, Enköping, Västerås, Tierp, Knivsta, Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby, Järfälla och Region Gotland.
Projektet innebär att partnerskolor och partnerförskolor knyts nära lärarutbildningarna så att studenterna på ett tidigt stadium kan få insikter i och erfarenheter från förskole- och skolverksamheterna att ta med sig in i de teoretiska studierna. Vad innebär detta konkret för Gotland?
1. Studenterna placeras för varje läsår på en partnerskola/partnerförskola. Det ska då finnas utsedda kontaktlärare på skola/skolområde och förskolor/förskole-område för en kontinuerlig kontakt med studenterna på lärarutbildningen.
2. Studenterna har en undervisningsfri dag i veckan då de erbjuds att vara på en partnerskola eller partnerförskola. Ingen undervisning schemaläggs dessa dagar. Grundlärarstudenter kan dessutom ansöka om att vara läraraspiranter på en skola med lön dessa dagar.
3. Fältstudiedagar planeras in i vissa kurser då studenterna inom kursernas ram har en dag på sin partnerskola/partnerförskola för att få en konkretisering av det som studeras. Det kan röra sig om arrangerade workshops på skolor/förskolor om specialpedagogiska dilemman eller om skolans utvärderingsarbete.
4. Studenternas examensarbeten kräver ofta en insamling av data (exempelvis intervjuer, enkäter, skolmaterial, kartläggningar av den fysiska miljön). Dessa insamlingar av data ska i möjligaste mån förläggas till studentens partnerskola/partnerförskola.
5. Det ska skapas förutsättningar för samverkan mellan Uppsala universitet och Region Gotland för kompetensutveckling för lärare och för skolutveckling.
Lärarutbildningarna vid Campus Gotland är betydelsefulla för den fortsatta kompetensförsörjningen av lärare på Gotland. Nu när skolor och förskolor på Gotland knyts närmare lärarutbildningarna är det viktigt att vi på alla sätt, från den konkreta undervisningssituationen på skolan/förskolan, på förvaltningsnivå och politisk nivå, gemensamt skapar de bästa förutsättningarna för en hållbar lärarutbildning av hög kvalitet på Gotland.