Verktyget stöd för teamledare och personal

Svar på insändare om hemtjänstens planering.

Magnus Björk.

Magnus Björk.

Foto: Vilda Engström/arkiv

Insändare2022-05-17 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej, och tack så mycket för din insändare.

Region Gotland står inför en stor utmaning när det gäller kompetensförsörjningen. De närmsta åren kommer allt fler bli äldre, och de i arbetsför ålder ökar inte alls lika snabbt. För att hantera den här utmaningen behöver vi ta hjälp av tekniska hjälpmedel som står oss till buds. Ett av de hjälpmedel som de allra flesta kommuner i Sverige använder med gott resultat är planeringsverktyg. Det av flera skäl: vi vill se till att våra medarbetare har med sig all relevant information ut till brukarna, vi vill också att den informationen förvaras på ett säkert sätt och vi vill lägga så mycket tid som möjligt på att träffa de som behöver hjälp från oss, snarare än på administration och resor. Planeringsverktyget och mobiltelefonerna möjliggör också snabb kontakt mellan personal och möjlighet att snabbt ställa om när något händer. 

För att säkerställa att vi har ett nära ledarskap, och för att vara tillgängliga för brukare, anhöriga och andra instanser som exempelvis sjukvården införde vi förra året teamledare i verksamheten. Det här har fallit väl ut, och vi har inte några planer på att göra några minskningar av personal. 

Ett planeringsverktyg är ett stöd för teamledarna och personalen, inte en sanning eller något vi följer utan eftertanke utan just ett stöd. Om det är så att en person får besök av fler personal på en dag handlar det om andra saker. Vissa insatser innebär uppgifter som det behövs delegering för att utföra, det får man först när man arbetat en viss period och sedan godkänts av en sjuksköterska. Ibland har brukarna önskemål som vi försöker uppfylla och därmed flyttar personal från ett ställe till ett annat. Men det allra vanligaste skälet till att man får besök av olika personal samma dag är att vi helt enkelt har en brist på personal vissa dagar, vilket gör att vi behöver hjälpas åt över områdena. Jag gissar att det är just vad som hänt i exemplet som du hänvisar till. 

Du menar att man nu får sitta hemma och vänta på hemtjänsten: vi försöker i möjligaste mån att uppfylla de önskemål brukaren har. För vissa är det väldigt viktigt vilken tid vi kommer på besök, för andra är det inte lika viktigt. Jag föreslår att ni tar kontakt med teamledaren i den grupp ni har hemtjänst och framför önskemålen så ska vi göra vårt allra bästa för att besöken ska bli så bra som möjligt.

Om du har fler frågor är du hjärtligt välkommen att kontakta oss för vidare dialog.