Vi är viktiga partners till kommunerna

Socialisternas inlägg i Gotlands Allehanda (9/5) om privat driven hemtjänst är inte ett sakligt inlägg i debatten.

Anna Bergendal är näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

Anna Bergendal är näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

Foto: Vårdföretagarna

Insändare2022-05-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om man drivs av ideologi, finns det inte försvar för att sprida rena felaktigheter. 

Privata hemtjänstutförare är en viktig del av äldreomsorgen. Vårdföretagarna representerar en stor del av dessa. Våra medlemmar har kollektivavtal och är viktiga samarbetspartners till kommunerna.

Socialstyrelsens undersökningar visar att de allra flesta äldre är nöjda med personalens omhändertagande, såväl i privat som offentlig hemtjänst. Drygt 9 av 10 äldre är nöjda med sin hemtjänst på Gotland, vilket är högre än rikssnittet. I Socialstyrelsens kvalitetsmätning enhetsundersökningen har privata aktörer bättre resultat än kommunala utförare på 14 av 16 jämförbara parametrar. 

Tanken med valfrihet är att överföra makt från politiker till den äldre – inte att det bara är ”kul” som Socialisterna hävdar. Vi vet från forskning att äldre blir mer nöjda med sin hemtjänst när de får välja vem som ska komma hem till dem. Valfriheten bidrar till kvalitetskonkurrens. Den gör att alla aktörer måste stå på tå för att tillhandahålla en omsorg som de äldre och deras anhöriga uppskattar. Det finns ett kompakt stöd bland svenskar för detta. 8 av 10 är för valfrihet i hemtjänst.

Att enskilda utförare tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av kompetensbrist är beklagligt. Men det har inget att göra med att privata utförare inte skulle erbjuda goda villkor. Den nationella arbetsmiljöundersökningen Jobbhälsoindex visar att medarbetare i privat driven omsorg är mer nöjda i flera hänseenden, till exempel när det gäller ledarskapet och möjligheterna att påverka hur arbetsuppgifterna utförs. En mångfald av utförare ger också Gotlands undersköterskor möjlighet att byta arbetsgivare för att förbättra sina villkor. 

Privat driven äldreomsorg och dess medarbetare är en viktig del av välfärdens vardag. Oavsett driftsform strävar alla efter samma sak: att säkerställa att äldre får en trygg och värdig tillvaro.