I detta hav är Lars Thomsson, samordnare för Energiö Gotland, en förespråkare för att placera en eller flera stora vindkraftsparker med allt vad det innebär med transporter, byggtid med mera.
Han hänvisar till exempel till att nya vindkraftsparker skulle ge en möjlighet till att kunna odla tång/alger runt dessa som ett led i att rena Östersjön.
Nja, så enkelt är det inte.
Att odla tång och alger är en komplicerad process eftersom vattnet rör sig hela tiden och ytan av odlingen behöver vara enorm. Sen har vi den lilla detaljen med att vattnet i just Östersjön inte har så hög salthalt och den lilla detaljen ställer till det rejält.
Så varför läggs inte resurserna på att angripa problemet med övergödning vid källan, det vill säga på land? Om vi nu ska rädda Östersjön, varför ska vi då placera en mängd miljöbomber därute?
Ett vindkraftverk innehåller förutom stål och plast, även några andra saker som sällan nämns i sammanhanget. Nämligen oljor och andra vätskor som är skadliga för miljön. I snitt innehåller ett vindkraftverk cirka 1 000 liter växellådsolja (nyare verk kan sakna växellåda).
Vi har även runt 300 liter hydraulolja och lite över 200 liter etylenglykol.
Den här mängden är i bara ett verk, så det är bara att räkna hur mycket det blir på hela parken. På land kan det göras en gjuten mur runt verken som samlar upp ev läckage, men det är lite svårare till havs.
Vad händer med havet om ett torn skulle rasa ned?
Sen har vi självaste bladen. De är gjorda av glasfiber och när vind och vatten sliter på dem så släpper de ifrån sig något som heter Bisfenol A.
Bisfenol A (BPA) liknar kroppens egna hormon och kan därför påverka det endokrina systemet. Man har tidigare konstaterat att BPA i höga doser stör människors fortplantningsförmåga. En studie på kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och fetma har visat samband mellan mängden BPA och förhöjda värden androgener, däribland testosteron och dihydrotestosteron.
En parantes är att Bisfenol A är numera förbjudet att använda i nappflaskor och andra produkter till barn.
Som grädde på moset så vill de svenska biologerna nu att vi inte ska kissa i havet när vi badar, för det skadar miljön!
Men att placera hundratals vindkraftverk i havet, det går bra det. Vad är det logiska i det? Den gröna omställningen borde väl värna om vår miljö, eller hänger inte miljö och klimat ihop?