Vi behöver geriatriker på Gotland

Geriatrik är läran om åldrandets sjukdomar och hur dessa kan förebyggas, diagnosticeras, behandlas och rehabiliteras.

Insändare2023-03-05 11:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nära en tredjedel av alla mantalsskrivna på Gotland är över 65 år. Enligt Socialstyrelsens statistik är cirka 7 procent av dem över 75 år multisjuka. På Gotland skulle det innebära ungefär 800 personer.

I Sverige vårdas varje år cirka 35 000 äldre personer på sjukhus på grund av skador helt eller delvis orsakade av läkemedelsbiverkningar. Läkemedelsskador är den största enskilda orsaken till sjukhusinläggning av äldre. De olika sjukdomarna påverkar varandra och den optimala behandlingen av varje sjukdom kan samtidigt innebära en risk De läkemedelsbiverkningar som kan förekomma är fall, yrsel, lågt blodtryck, hjärtsymtom inklusive hjärtrubbningar, njursvikt, blödningar av olika slag, saltrubbningar, hjärtsvikt, kognitiv störning och lågt blodsocker. 

Läkarna har inte nödvändiga kunskaper.  Kursen i geriatrik är väldigt kort inom grundläkarutbildningen. Multisjuka äldre får olika läkemedel utskrivna av olika läkare utan att någon tar ansvar för hur olika läkemedel reagerar på varandra och vilka skador som kan bli följden. Man verkar inte ha kunskap i att äldre människor tar upp och omsätter (metaboliserar) läkemedel på ett annat sätt än yngre; att mag-tarmfunktionen, njurarnas kapacitet i detta avseende, samspelet mellan olika organ är annorlunda hos gamla, sjuka människor än hos yngre. Uppföljningar och läkemedelsgenomgångar sker också alltför sällan.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen har alla rätt till en jämlik och jämställd vård oavsett ålder. Geriatrisk kunskap är nödvändig på våra vårdcentraler och i den slutna vården. Om den inte finns är vården vare sig jämlik eller jämställd.

Socialstyrelsen fastslår att förutsättningen för att bedriva god och säker hälso- och sjukvård inom geriatrik är att arbetet bedrivs med multiprofessionella team, där specialistläkare i geriatrik, sjuksköterska med geriatrisk kompetens, fysioterapeut, sjukgymnast, psykolog och kurator ingår. En systematisk bedömning av patientens hela livssituation utifrån alla olika professioner belyser samspelet mellan medicinska, psykologiska och sociala faktorer.  En sådan individanpassad, bred, trygg, samordnad och kontinuerlig vård skulle göra livet lättare och värdigare för många sjuka och deras anhöriga och innebära en avsevärd avlastning för akutsjukvården.