Vi behöver samarbeta om vatten. Nästan 2 miljarder kubikmeter vatten faller över ön vid en årsnederbörd om 600 mm. Med den beräkningen inser alla att det finns vatten.
3,5 miljoner kubik går åt till hushållen på Gotland varje år. Med industrin, lantbruket med mera går det år 7 miljoner kubikmeter vatten. Det motsvarar ca 3,5 promille av den totala nederbörden som faller över ön.
Över Tingstädeträsk regnar det lika mycket som det avdunstar. Men från markområdena runt träsket tillförs träsket 3 miljoner kubik. Av det används 1 miljon kubikmeter till regionens dricksvatten och resterande 2 miljoner kubikmeter rinner ut i Ireån och vidare ut i Östersjön.
I Nordkalks brott i Klinthagen, lagras drygt 3 miljoner kubikmeter i Klinthagensjön och det pumpas ca 1 miljon kubikmeter ut i havet varje år. I Cementas brott Filehajdar samlas ca 0,5 miljoner kubikmeter per år. Från Hejnum Kallgate avrinningsområde rinner 4 miljoner kubikmeter ut i Vikersån och vidare ut i havet.
Det råder inte brist på vatten. Det råder brist på kapacitet att magasinera överskottsvatten på Gotland. Då är det viktigt att vi hittar ett sätt att samarbeta kring detta. Ett sätt är att magasinera överskottsvatten i kalkbrotten så som i Klinthagensjön eller i Spillingdammen vid Cementa.
Om vi samarbetar kan vi lösa vattenproblemen på Gotland. Det är dags att vi samlar alla berörda parter för att hitta gemensamma lösningar.
Vi behöver inte ha vattenbrist
Vi tar bara vara på en bråkdel av det vatten som finns tillgängligt.
Foto: Malin Stenström
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.