Om man på ett år med sin bensinsnåla bil kör 1000 mil och förbrukar 500 liter bensin så släpper man ut 1,5 ton CO2 (koldioxid). Det är i ungefär i den nivån vi var och en framöver ska hamna i totalt årligt fossilt utsläpp för en hållbar framtid.
GGN med sina 3000 MC släpper uppskattningsvis ut 100 ton CO2. Mycket i sig men kringutsläppen i samband med tävlingen är betydligt större, säkert tio gånger så stort; 1000 ton då man räknar in transporter av MC, servicefolk och publik samt inte minst de hemliga utsläppen från alla extraturer med färjorna.
Utsläppen kring olika evenemang diskuteras aldrig, förmodligen för att det blir så pinsamt att granska våra ingrodda vanor ur klimatsynpunkt. Hur mycket betyder till exempel alla idrottsresor inom och utom landet, med ligamatcher året om som innebär resor både för spelare och publik mellan ytterligheter som Malmö och Kiruna? Kan vi inte nöja oss med mer lokala turneringar som förr i tiden?
Vintersporter och stora internationella tävlingar som OS- och VM-tävlingar ifrågasätts aldrig i debatten, utom ibland av enskilda deltagare som har insett det orimliga i allt åkande.
Vi har en klimatkris som faktiskt hotar vår civilisation, men vi blundar och låter oss köras rätt in i dimman. Den fossila energin måste upphöra och den gröna elen som är på gång kommer inte att räcka till det liv vi nu är vana att leva. Låt oss sluta tro på myten om ständig tillväxt, som bara gräver oss djupare i miljö- och klimatkris utan istället människor emellan prata om hur vi bör leva vårt dagliga liv; ett mer återhållsamt liv med minskad allmän konsumtion.
Vi borde skrota begreppet tillväxt!
Sprt utövas på ett sätt som innebär ett väldigt flängande land och rike kring.
Foto: Patric Söderström/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.