Vi försöker öka valfriheten i hemtjänsten

Mats Linder skrev förra veckan på GA:s ledarsida om hemtjänstens betydelse på Gotland och möjligheten till valfriheten att välja mellan regionens egenregi och de privat hemtjänstbolagen.

Hemtjänst. Bilden är inte tagen på Gotland.

Hemtjänst. Bilden är inte tagen på Gotland.

Foto: Anders Wiklund / TT

Insändare2023-06-19 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi håller med Mats Linder om hur viktig hemtjänsten är och kommer att vara, när vi får 2000 fler 80-plus gotlänningar till 2030. Nu är det bara cirka 14 procent av dem som behöver säboplats, men fler som behöver den viktiga hemtjänsten. 

Vi prioriterar högt att bygga bort kön till särskilda boenden, men också att stärka hemtjänsten. I hemtjänsten finns LOV, som innebär att regionens hemtjänst i egen regi och de privata bolagen jobbar på samma ekonomiska och andra villkor. Brukaren har valfrihet att välja hemtjänstutförare på nästan hela Gotland.

Mats Linder verkar vilja återgå till hur det var innan den senaste omorganisationen till sju distrikt. Men det var inte bättre förr. Valfriheten var inte större för brukaren att välja, men den var större för hemtjänstbolagen. Bolagen kunde, genom att välja att bedriva verksamhet framför allt i tätbefolkade socknar, plocka russinen ur kakan. Det fanns flera utförare att välja på i tätorter, där det var lättare att tjäna pengar, medan egenregin fick ta den dyrare hemtjänsten i glesbygd. Detta system gynnade duktiga hemtjänstföretagare, men det ökade inte valfriheten för brukarna.

Därför gjordes omändringen till sju distrikt för att ÖKA valfriheten för brukarna och inkludera valfrihet även till de som lever utanför tätorterna. Hemtjänstföretagen fick även ansvar för larmen dagtid, vilket de gillar och är bra för brukarna, då personal som de redan känner, kommer även vid larm.

Ersättningen till utförarna sattes i tre nivåer, mest till distrikten i ytterändarna och mindre till tätort. Detta för att kompensera för de ökade kostnaderna för hemtjänst i glesbygd.

När vi i socialnämnden lyssnat in synpunkterna från de privata utförarna så är det inte ersättningsnivåerna eller larmen de klagar på. Den stora utmaningen för företagen är samma som för regionen, att rekrytera personal.

Socialdemokraterna och Moderaterna som styr regionen strävar efter att öka valfriheten för brukarna inom hemtjänsten, trots att det är svårt att finna ett system där vi garanterat har valfrihet på precis alla ställen. Vi kommer inte att sluta försöka. Vi kommer därför att följa upp nuvarande system, analysera och justera detta, med syfte att öka valfriheten även på norra och östra Gotland.