Vi försöker minska familjens miljöpåverkan bland annat genom att minska konsumtion, gå och cykla, reparera, låna och köpa second hand, städa/diska/tvätta miljövänligt, plastsanera, källsortera och återanvända, tacka nej till pappersutskick och reklam, använda LED-lampor, ha snålspolande kranar och toaletter, välja vitvaror och annan elektronik med bästa miljöklass, köpa närodlat efter säsong och odla grönsaker.
Husets stuprör har kopplats till vattentunnor, så all bevattning av växtlighet i trädgårdsland, växthus och inomhus sker med regnvatten. För 16 år sedan installerades värmepump samt solpaneler på taket för det vattenburna systemet, vilket ger både varmvatten och uppvärmning av fastigheten.
På halva takytan installerades år 2019 solceller, vilka ger el även mulna dagar. Än så länge har investeringarna inte ”räknats hem”, men solen värmer och bidrar till att driva fastigheten med hjälp av panelerna och de mer effektiva solcellerna.
Hur minskar Region Gotland öns miljöpåverkan? Hur stor del av regionens fastigheter har solceller? Hur tillvaratas regnvatten från regionens tak? Hur går arbetet med Gotland som pilotområde för omställning till ett hållbart energisystem?