Maria Malmer Stenegard och Jesper Skalberg (båda M) står kanske för årets fräckaste insändare när de anklagar regeringen för att inte ha avskaffat skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer och påstår att med Moderaternas politik skulle den varit borta nu. Sanningen är ju den rakt motsatta.
När den borgerliga Alliansregeringen tillträdde 2006 var ett av huvudnumren ett utökat grundavdrag för arbetsinkomster (det s.k. jobbskatteavdraget). Idén var att göra det mer lönsamt att arbeta genom att skilja på beskattning av lön och ”bidrag”, alltså alla typer av sociala försäkringar och ersättningar – inklusive pension. Det är det som har gjort att pensioner beskattas hårdare än lön. Genom varje nytt jobbskatteavdrag har klyftan mellan vad pensionärer och löntagare betalar i skatt utvidgats.
Moderaterna har tagit varje chans de haft att införa nya jobbskatteavdrag, senast i den budget de fick igenom med stöd av SD och KD och som gällde för 2019. Om det inte var för detta så hade skillnaden i beskattning varit borta 2020 som vi socialdemokrater ville.
Jag välkomnar att Moderaterna nu säger sig vilja sänka skatten för pensionärer och ställt sig bakom vårt förslag om pensionstillägg. Pensionerna är för många för låga i dag. Vi socialdemokrater har sedan vi tillträdde höjt garantipensionen och infört pensionstillägget. Men det räcker inte. På sikt måste pensionssystemet stärkas med högre inbetalningar så att pensionerna kan höjas. Om fler partier förstår det är det lysande, det ökar möjligheterna att få sådana förslag genom riksdagen.