Vi kan inte gulla oss in i framtiden

Insändare2020-11-27 07:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2017 gav Skellefteå Kraft Sweco i uppdrag att ingående granska hur en övergång till 100 procent förnybar produktion av elektricitet skulle kunna genomföras och vad det skulle kosta. Rapporten blev klar samma år och fick namnet "100 procent förnybart". I rapporten beräknades kostnaderna, som alltid är viktiga när något nytt ska ersätta något gammalt i det här fallet kärnkraft. (I dag finns teknik att återanvända bränslestavarna och också tillvarata det plutonium som också är klyvbart).
Den 22 november hade Dagens Industri en artikel kring EU:s rapport om framtidens utbyggnad av vind- och solenergi. Mellan 2030 och 2050 ska en stor utbyggnad ske som kommer att kosta över 8 000 miljarder kronor. Kommissionen vill dessutom komplettera med ytterligare omkring 8 000 miljarder de närmaste 50 åren för utveckling av solpaneler och vindkraft. Enligt Swecos rapport kommer en utbyggnad i Sverige till 100 procent att kosta omkring 1 638 miljarder. Många siffror att hålla reda på men är viktiga. Vi kan inte gulla oss in i framtiden. 
Det är stora pengar och det av vikt att vi jämför kostnaderna av de olika alternativen. Elproduktion begränsas till att så lite som möjligt påverka vår miljö. Kärnkraften har i dag liten påverkan på vår miljö. 

Det senaste kärnkraftverk vi har byggt är kärnkraftverket O3 i Oskarshamn. Kostnaderna då var omkring 15 miljarder SEK. Verket stod klart 1985. I dag skulle motsvarande verk kosta omkring 60 miljarder SEK och med effekten 1 500 MW. Dagens Industri (23/11): "Elbrist hotar jätteinvesteringarna – regeringen blundar för verkligheten”. Det hävdar Svenskt Näringsliv som kritiserar regeringen för att blunda för de stora och akuta bristerna på elmarknaden och organisationen anser att det nu behövs stora politiska reformer för att möjliggöra de investeringar av historiska mått som är nödvändiga. 

Kan vindkraft, solpaneler eller kärnkraft var och en producera så mycket som marknaden efterfrågar? Måste vi ha en mix av solenergi, vindenergi, kärnenergi och vattenenergi? Det är endast kärnenergi som kan produceras oberoende av naturens välvilja är kanske värt att hålla i minnet. Hur ser den bästa framtida mixen av energilösningar ut? Dessutom ska energilösningen ge trygg leverans när kunden efterfrågar energi. Kunden kan inte vänta på naturens välvilja.