Vi måste hjälpas åt med förändringen

I stark förändring är det naturligt att, som nu personalen inom äldreomsorgen gör, känna oro.

Håkan Ericsson (S), ordförande socialnämnden svarar på Kommunals larm, om att personalen på särskilda boenden ropar efter hjälp, att förändringens vind blåser och kommer att så göra de kommande åren.

Håkan Ericsson (S), ordförande socialnämnden svarar på Kommunals larm, om att personalen på särskilda boenden ropar efter hjälp, att förändringens vind blåser och kommer att så göra de kommande åren.

Foto: Bilden är ett montage

Insändare2024-10-18 15:43
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunals företrädare Annikki Björnlund och Pia Malmros har i en insändare skrivit om att medarbetare på särskilda boenden känner oro över den förändringens vind som blåser vad gäller bemanning, schemaläggning och arbetstider.

Låt mig först slå fast att förändringens vind redan blåser och kommer att så göra de kommande åren inom socialförvaltningens hela verksamhet. Det är främst två stora utmaningar vi har, ekonomin och demografin. Vi blir fler äldre på Gotland. Det kommer att öka behovet av äldreomsorg. Samtidigt minskar andelen av befolkningen i arbetsför ålder. 
Till det kommer ekonomin. Gotland har aldrig klarat sjukvården ekonomiskt med de krav som ö-läget ställer. Det har inneburit att bland annat äldreomsorgen fått avstå många miljoner kronor om året till sjukvården. 

Länge har vi klarat ekonomin med generösa statsbidrag till äldreomsorgen. Den tiden är nu över med nuvarande regering. Och vi har effektiviserat och har en mycket kostnadseffektiv omsorg jämfört med andra kommuner.

I detta ekonomiska läge måste vi nu se hur vi på bästa sätt kan ta vara på det fina arbete som våra medarbetare lägger ner. Vi vill i politiken göra allt som är möjligt, utan att lägga stora varsel om uppsägning. 

Därför jobbar vi med att sänka sjuktalen, bemanna efter behov och maximalt dra nytta av att vi har ett ökat antal heltider, som ger utrymmen till interna vikarier istället för externa timvikarier. Allt detta underlättas av om alla medarbetare är fortsatt flexibla och öppna för nya arbetssätt och digitala hjälpmedel. 

Detta ställer också höga krav på våra enhetschefer att de är trygga och drivande förändringsledare. Därför har politiken gett förvaltningen i uppdrag att stärka våra enhetschefer.

I förändringens tid är information och delaktighet avgörande för framgången. Från politiken har vi tryckt hårt på hur viktigt APT och samverkan är för att förändringsarbetet ska lyckas. Det är chefernas uppdrag med APT och samverkan. Men vi behöver också hjälp av Kommunal att hitta bättre vägar för information och delaktighet. 

I en tuff ekonomisk verklighet måste vi alla hjälpas åt i det genomgripande förändringsarbetet för att kunna hålla en fortsatt god kvalitet på vård och omsorg, med de ekonomiska resurser vi har.