”Mjölk ger starka ben” har väl många fått höra under sin barndom och i skolorna propageras det fortfarande om att det ska serveras komjölk vid skolluncherna.
1923 bildades föreningen Mjölkpropagandan vars syfte var att öka konsumtionen av mjölkprodukter.
Hur nyttig år då mjölken?
Redan för mer än 40 år sedan hade olika forskare upptäckt negativa kopplingar mellan mjölkprodukter och en rad sjukdomar. Enligt en artikel i Tidskriften Hälsa nr 7 år 1979 har forskare kommit fram till följande.
Spädbarnskolik har i de flesta fall ett samband med om den ammande modern dricker mjölk.
Andra sjukdomar som upptäcktes ha samband med mjölkkonsumtion är reumatism, hjärt- och kärlsjukdomar, Infektioner, eksem, allergi, astma, magsjukdomar, blodtryckssjukdomar, dålig andedräkt, migrän, för tidigt åldrande.
Docent Henning Karström skrev i ett brev till tidskriften Hälsa: ”Jag tror bestämt att den tid snart är inne då man mer och mer börjar inse att en av orsakerna till den dåliga folkhälsan är att söka i den alltför rikliga konsumtionen av mjölk och mjölkprodukter”.
Hur ser det ut i dag?
Alla skolor kan ta del av EU:s skolmjölksstöd. För att få bidraget måste skolorna till exempel använda materialet ”Bonden i skolan” från Lantbrukarnas riksförbund LRF.
På hemsidan www.bondeniskolan.se som riktar sig till barn från förskola och uppåt kan elever och lärare få ”information” om lantbruket matchad till läroplanen,
Allt är väldigt glatt, somrigt och trevligt. Tittarna får veta att korna ”ger oss” mjölk, mejerivaror och kött.
Varför berättar inte LRF för barnen om inseminationerna som gör kon dräktig varje år? Om att kon och kalven skiljs från varandra kort tid efter kalvningen? Vart kon och kalvarna tar vägen när de åker från gården? Vad som händer på ett slakteri när de ”ger oss” kött?
När det gäller nyare forskning om mjölkens hälsorisker finns mycket att läsa på Läkare för framtiden, underrubrik mjölk. Där står det bland annat om en svensk studie publicerad i oktober 2014 i British Medical Journal och som visar en ökad risk för benfrakturer och förtida död hos dem som drack mest mjölk. Det finns också en länk till själva studien.
I dag när det finns så många växtbaserade alternativ till komjölk, varför ska vi fortsätta att plåga kor och kalvar när det dessutom framkommit att mjölken kan bidra till en mängd sjukdomar hos oss människor och helt enkelt kan vara farlig för oss?
Vi människor borde ha kommit längre i vår utveckling än att så barbariskt utnyttja andra arter.