Narkotikamissbruket på Gotland är ett problem. Många unga ser inte narkotikan som en farlig drog som kan leda till hemska konsekvenser. I Stockholm har narkotikan lett till gängkrig med många skjutningar och många har dödats. Så ska vi inte ha det på Gotland.
På initiativ av Socialdemokraterna och Moderaterna har Socialnämnden satt som politisk prioritering och mål att Socialnämnden ska samverka med alla för att motverka att vi får gängkrig på Gotland.
Socialnämnden vill vara en aktiv och pådrivande part i det samarbete som vi måste ha inom regionen, med polisen och alla andra goda krafter, som måste samverka för att bekämpa narkotikan och dess förödande effekter.
Inom socialförvaltningen har vi bra koll på de individer som är i farozonen för narkotikamissbruk och kriminalitet. Vi ser det på ett tidigt stadium redan i barnaåren och följer individerna och kan sätta in insatser för att ge alla en god uppväxt utan inslag av narkotika och kriminalitet. Vi samverkar med grundskolan, psykiatrin/BUP, gymnasiet och med polisen runt de individer som är i farozonen. Redan görs väldigt mycket, men vi måste alla bli bättre på samverkan och hitta nya kunskapsbaserade metoder att snabbt ingripa när individer hamnar i farozonen.
Vi har MiniMaria dit unga kan vända sig för att bli av med sitt missbruk. Vi har Familjefocus dit föräldrar kan vända sig för att få stöd att klara sina unga, som är i farozonen för droger. Och vi har hela beroendevården som hjälper dem som vill ta sig ur missbruket.
Men vi måste också jobba förebyggande. Föräldrar och personalen i alla skolformer måste få återkommande fortbildning och kunskap i hur man ser att en ung är drogpåverkad och de måste få kunskap om hur de ska agera, var de ska vända sig för att få hjälp tidigt med den unge som nyttjar droger. När polisen ordnade en föreläsning för några år sedan om olika narkotikapreparat och hur föräldrar och skolpersonal kan upptäcka missbruket och snabbt agera, så fylldes Kongresshallen med intresserade. Vi måste alla skaffa oss kunskapen om narkotikan och dess verkningar.
Bara genom aktiv samverkan mellan regionens alla delar, polisen, civilsamhället och näringslivet kan vi förhindra att vi får gängkrig på Gotland. Vi har några år på oss att undvika de tragedier som utspelas i många av landets större städer. Vi måste alla jobba förebyggande tillsammans.