Vi gömmer oss inte bakom sjukvårdens ekonomi. Det är ett faktum att så länge Gotland är en region med ansvar både för sjukvård, skola och äldreomsorg, så gör sjukvårdens bristande ekonomi att det starkt påverkar exempelvis äldreomsorgen.
Bristen i ekonomin för sjukvården har gjort att vi i socialnämnden får effektivisera och avstå idag cirka 200 miljoner kronor om året till sjukvården. Så mycket mindre pengar gör naturligtvis skillnad. Det går inte att tänka bort. Som politiker måste vi ta ansvar för ekonomin.
Det mest drastiska är att varsla minst 75 anställda om uppsägning på grund av resursbrist. Men det vill vi inte.
Vi vill istället tillsammans med chefer, medarbetarna, Kommunal och de andra facken hitta vägar med bättre scheman, fler heltider som kan rycka in där det fattas folk och ändra arbetssätt, så vi frigör tid för medarbetarna för det människa till människa-arbete som är kärnan i äldreomsorgen.
Att använda digitaliseringen för att frigöra tid är inte vår enda lösning, men en av många, för att frigöra tid.
De två kommunalarna tar upp en viktig punkt, som vi i politiken också drivit och driver än hårdare nu, när skarpare förändringar måste ske. De betonar vikten av delaktighet och inflytande. Och de vill bli sedda, respekterade och värdesatta. Det tycker jag och vi i politiken också är jätteviktigt. Därför har vi betonat vikten av att APT och samverkan fungerar bra och det pågår nu informella samtal mellan Kommunal och förvaltningen om hur just medarbetarnas delaktighet och inflytande kan få bättre rutiner och metoder.
Det är bättre att följa den svenska modellen där parterna pratar med varandra och gör upp om konstruktiva lösningar, än att skrika på varandra i media. Vi måste ju tänka på att inte i onödan skapa oro hos dem vi är till för, de äldre och deras anhöriga. Äldreomsorgen på Gotland är inte så eländig som det låter i en del insändare. Men det finns förbättringsområden och det vill vi jobba intensivt med tillsammans med bland annat Kommunal.