Vi vet så lite om brytningens effekter

Svar på SMA Minerals insändare i GA den 11 juni.

SMA Stucks stenbrott.

SMA Stucks stenbrott.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Insändare2024-06-13 16:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I insändaren påstods att kalkbrott inte orsakar problem med grundvattnet.

Det finns tyvärr ingen vetenskaplig undersökning gjord för att bekräfta eller förneka problemet. I så fall hade det varit mycket enklare att skriva insändare, och enklare att driva företag.

Svante Fielding börjar:

”Det finns inga vetenskapliga bevis som visar att kalkbrytning vid Stucks kalkbrott har någon som helst påverkan på kvaliteten och tillgången på grundvatten på Gotland.”

Mitt svar:

Kalkbrottens stora hål i naturen fylls av vatten. Pumpar går ständigt för att bli av med vattnet. En del är regn förstås, men också grundvatten.

Det läcker med andra ord in från omgivningen. Hur långt ifrån kan man undra.

Det finns inga vetenskapliga bevis, skriver Fielding.

Det lär inte finnas några vetenskapliga undersökningar heller och följaktligen inga bevis för någonting, vad jag förstår.

Svante Fielding skriver att tillgången på grundvatten på Gotland naturligtvis inte kan beröra Stucks. Men Stucks kan förstås bara påverka grundvattnet i närheten av brottet på norra Gotland. Hur långt ifrån vet däremot ingen. Gjorda undersökningar visar, skriver Fielding, att en utvidgning av brottet kan bedrivas utan ”menlig” påverkan på våtmarker och skyddade områden i närheten. Han glider på ordet menlig och ger därmed utrymme för skadeverkningar, men vet eller vill inte veta omfattningen.

Han skriver också, jag citerar: ”...rinner en stor del av nederbörden snabbt ut i Östersjön, medan en mindre del kan infíltrera till berggrunden, så bristen på grundvatten har alltså inget att göra med brytning av kalk.”

Jag undrar över ordet alltså; det betyder att en slutsats ska serveras.

Men frågan är så komplex och mångbottnad att vi inte bör nöja oss med en skrivbordsslutsats. Här behövs mer av de vetenskapliga fakta vi pratade om nyss.

Min slutsats blir att bristen på grundvatten mycket väl kan ha med brytningen att göra, mer eller mindre och åtminstone lokalt. Ingen vet så noga.

Så om man jämför äpplen med päron kan det bero på att man inte har tillräckliga kunskaper. Varken jag eller troligen du eller någon annan.