Viktiga insatser för att stötta företag i pandemin

Vi befinner oss fortsatt mitt uppe i den värsta krisen som drabbat oss i modern tid.

"Vi följer utvecklingen noga för att se om ytterligare åtgärder behövs men viktigast är att vi alla hjälps åt för att få stopp på smittspridningen – genom att följa de allmänna råden."

"Vi följer utvecklingen noga för att se om ytterligare åtgärder behövs men viktigast är att vi alla hjälps åt för att få stopp på smittspridningen – genom att följa de allmänna råden."

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-11-17 16:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att mildra de negativa effekterna av pandemin har fullmäktige tagit beslut om ännu ett stödpaket. Det är nu viktigt att stödja såväl näringslivet, kulturen, föreningsliv som civilsamhälle på Gotland. 

Regionens fjärde lokala stödpaket innehåller 20 olika åtgärder värda sammanlagt 23 miljoner kronor. Tillsammans med de tidigare tre paketen betyder det åtgärder för sammanlagt över 50 miljoner kronor i år, för att mildra effekterna av krisen.  

I det fjärde stödpaketet ingår verksamhetsbidrag till våra lokala näringslivsorganisationer, fortsatt stöd till idékontoret för att utveckla idéer inom näringslivet, samt utökat stöd till Grönt centrum och GUBIS, (gotländska utvecklingsbolagen i samverkan) för fortsatt utveckling över hela Gotland. 

I sammanhanget är det viktigt att nämna de nationella åtgärderna som enskilda företag har tillgång till, med möjlighet till permitteringar och omsättningsersättning. Det vi kan göra lokalt blir bara ett komplement i det fallet. Vi får inte tillåta att krisen skapar arbetslöshet och utslagning. Därför gör vi ytterligare insatser för unga arbetslösa att snabbt komma ut i jobb.

Vi värnar om det gotländska föreningslivet och idrotten genom att införa hyresbefrielse i regionens idrottsanläggningar under hösten samt extra driftsstöd till föreningarnas egna anläggningar. Därtill får föreningar inom fritidssektorn ett extra stöd för förlorade inkomster och vi återinför investeringsstödet till idrottsanläggningar och samlingslokaler.

Krisen har slagit hårt mot det gotländska kulturlivet. För att lindra lite grann får våra länsinstitutioner, Gotlands museum, länsteatern och Gotlandsmusiken extra stöd för att kompensera beräknade förluster. Även Gotlands filmfond och fria kulturaktörer får stöd, samt Medeltidsveckan som är en viktig aktör för Gotland, kompenseras med extra bidrag för årets inställda vecka.  

Röda korset, och flera andra frivilligorganisationer, har gjort en stark insats och erbjudit stöd till riskgrupper. Därför känns det bra att vi kan kompensera dem för deras arbete. Och sist men inte minst – till alla medarbetare i regionen som gjort fantastiska insatser det här året vill vi visa uppskattning. Det har varit ett tufft år och alla våra medarbetare är värda mycket stort beröm.

Vi följer utvecklingen noga för att se om ytterligare åtgärder behövs men viktigast är att vi alla hjälps åt för att få stopp på smittspridningen – genom att följa de allmänna råden.