Viktigt med seniorboenden på Gotland

Seniorboende för 55+ i Västerhaninge med stor grönskande innergård.

Seniorboende för 55+ i Västerhaninge med stor grönskande innergård.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2023-07-29 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi blir allt fler äldre på Gotland. Fram till 2030 blir det cirka 2000 fler gotlänningar över 80 år. De allra flesta kommer att vilja bo kvar i sina hus och lägenheter. Cirka 14 procent kommer att de sista åren behöva komma in på särskilda boenden. Dessa ska regionen bygga och driva, för det är billigast och bäst användning av skattepengarna, jämfört med att hyra fastigheter.
Däremot finns ett stort behov av seniorboenden av olika slag. Vanliga lägenheter som inte kräver något biståndsbeslut för att få bo i. Det finns många varianter av seniorboenden runt om i landet. Det är dock dåligt med seniorboenden på Gotland. 
 

Jag vill uppmana alla fastighetsägare och penningstarka organisationer att satsa på att bygga senioranpassade lägenheter, gärna med gemensam matsal och kök och plats för aktiviteter och öppet för olika åldrar och olika behov. De som bor där kan flytta in i 55-65-årsåldern och bo så länge de vill. Behöver de hemtjänst och hemsjukvård kan de få det genom regionens försorg, men i övrigt är det seniorboendet som erbjuder olika tjänster.
Många äldre bor i stora lägenheter eller hus, som skulle frigöras om det fanns attraktiva seniorbostäder gärna i centrala lägen i Visby och andra tätorter, med närhet till affärer, kultur och sjukvård. 40-talisterna är vana vid alla digitala prylar och är rock´n roll-generationen. De gillar fester, kultur och samvaro och kan de få det på seniorboenden tillsammans med andra, skulle det locka många att flytta och därmed frigöra bostäder till nya generationer.


Det är fritt fram för fastighetsbolag och kapitalstarka organisationer att satsa på seniorboenden. DBV, Visby domkyrkoförsamling och Visby stadsmission skulle göra en stor insats för många om de byggde seniorboenden. Liksom de fastighetsbolag som velat bygga och hyra ut särskilda boenden, men som regionen inte har råd att anlita, då hyra lokaler privat blir 20 procent dyrare än att bygga och äga själv. 
Det borde finnas en växande marknad för seniorboenden. Trygghetsboendet på A7-området blev snabbt fullt. Nu är det upp till andra bolag att kolla av vad seniorerna önskar och bygga seniorboenden, som kan fylla deras behov.


Seniorboenden skulle fylla en viktig funktion för seniorerna, som vill flytta från sitt för stora boende, det skulle sätta fart på flyttkedjan och det skulle minska behovet av särskilda boenden för seniorerna skulle hålla sig friska längre. 
Vilka antar utmaningen att bygga seniorbostäder på Gotland?