Vilken expert ska vi tro på?

Insändare2020-09-14 13:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi skulle önska att det gick att både bryta kalk och att ha en hållbar vattenförsörjning på Gotland.

Vilken expert ska vi tro på när det gäller kalkbrytning och påverkan på grundvatten? Bolagets egna experter eller våra myndigheter?

Cementa i Slite har lämnat en ansökan om fortsatt och utökad kalkbrytning som snart avgörs i Mark och Miljööverdomstolen. Enligt Cementas egna experter så går det att fortsätta bryta kalk i kanske 100 år utan att grundvattnet skadas mer än marginellt.

Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, Sveriges Geologiska Undersökning/SGU säger alla följande:  Ansökan avslås på grund av att Cementa underskattar sin miljöpåverkan. Experterna anser att ett mycket stort område på Gotland påverkas, från skogarna i Lojsta i söder, via lerslätterna i Roma till hällmarkerna runt File hajdar. Romaområdet har redan låg vattenstatus och det är olagligt att ytterligare försämra den. Stor osäkerhet om påverkan av Tingstäde träsk! Hur ser grundvattenflödena till sjön ut? Natura 2000-områden får förändrad naturtyp vid grundvattensänkning. Saltvatten i grundvattentäkterna kommer att öka inom hela området. Det finns kemikalierester i det brottsvatten som ska bli dricksvatten. 

Region Gotland säger att verksamheten inte får påverka Tingstäde träsk. Tekniska nämnden säger att även en begränsad påverkan på grundvattentäkten i Slite och ytvattentäkten i Tingstäde skulle få förödande konsekvenser för Gotland och att Cementas ansökan är oklar gällande tid, omfattning, ansvar och ekonomi.

Cementas experter säger följande: Påverkansområdet är en mindre yta runt själva brottet och Tingstäde träsk påverkas inte. Cementa anser att grundvattenmagasinen påfylls under vintern, så det gör inget om de blir torra under sommaren. Cementa avser fylla Filehajdarbrottet med sötvatten, en reservoar som höjer grundvattnet i närheten.

Cementa åtar sig att ersätta sakägare för nivåsänkning i brunnar om Cementa kommer fram till att det beror på deras verksamhet. Det betyder att Regionen och fastighetsägare måste anlita jurister och försöka bevisa att skadans orsak. Gäller det ända till Lojsta?

Gotlands grundvatten behövs för ett fortsatt liv på ön, det får inte förstöras av storskalig kalkbrytning.