Intentionerna kan tyckas goda när socialdirektör Marica Gardell föreslår åtgärder för att underlätta vårdpersonalens arbetssituation under pågående värmebölja. Frågan är hur väl förslagen rimmar med verkligheten på våra äldreboenden
Maria Gardell säger, citat: "– Vi har försökt underlätta för personal genom att erbjuda fotbad, kalla handdukar, kylda drycker och möjlighet att duscha under arbetspassen." Frågan blir, vilka de äldreboenden är som kan undvara sin personal under pågående arbetspass då det nu kan erbjudas både kalla fotbad och kylda handdukar, eller en kall dusch under betald arbetstid.
Är det ens möjligt för anställda att kunna nyttja dessa möjligheter under pågående arbetspass?
Region Gotland styr sin vård- och omsorgsverksamhet med stadiga besparingskrav. Detta innebär i praktiken en generellt fortsatt låg personaltäthet samt deltidsanställningar, vilket medför att avdelningar inte kan undvara sin personal under arbetstid. Återstår att nyttja sin egen rasttid, oftast en halvtimme, till en snabb avkylning.
Vidare. Marica Gardell menar inför framtidens byggande av äldreboenden inom Region Gotland att, citat: "- Vi kommer se till att det inte är några stora fönster, att boendena inte ligger i söderläge och att det finns bättre möjligheter för ventilation inför sådan här extrem värme."
Ja, det verkar som att vi snart får se och uppleva boenden där solen varken når fram eller in till de boende, på grund av minimala fönsterkonstruktioner i norrlägen. Lägg till det en inbyggd ventilationsanläggning som kyler boendet – dag som natt.
Ett mer trivsamt alternativ skulle kunna vara reglerbara markiser och solskydd, utöver persienner, vid eventuell ihållande värmebölja, samt portabla fläktar. Resterande delar av året kan vi förhoppningsvis få erbjuda våra äldre att njuta av utsikt, grönska och blomsterprakt, även i söderläge– utomhus såväl som inomhus.
Dock får vi troligtvis inse, att Region Gotlands devis "En ekonomi i balans" är liktydig med fortsatta nedskärningar inom vård- och omsorgssektorn.
Detta omfattar kort- och långsiktigt en fortsatt försämrad arbetsmiljö för personal och en minskad livskvalité för våra äldre inom vård- och omsorgsverksamhet.