Vill helst slippa fly till fastlandet för att få värme

Beredskapslager behövs både i enskilda hushåll och på nationell nivå, ifall kriget eller krisen kommer.

Beredskapslager behövs både i enskilda hushåll och på nationell nivå, ifall kriget eller krisen kommer.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Insändare2022-10-17 15:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ständigt arbete för säker energiförsörjning". 

Tack för ert mångordiga svar som jag uppfattar är "fastlandets” svar på Sveriges krisberedskap avseende energiförsörjningen för eventuella kriser.

Vi bor just nu på Gotland och just nu sker extrema terrorhandlingar i Europa som påverkar alla. Det jag påtalade var högst lokalt utifrån Gotlands förutsättningar.  Vad görs för att öka uthålligheten för Gotland? 

Gotlänningar på ön kan inte, om något sker, åka och hämta stöd från annan region utan att nyttja fartyg eller flyg – vi kan bara använda det vi har. För att bibehålla vår levnadsstandard så krävs en jämn tillförsel av förnödenheter till ön. Detta fungerar så länge färjorna ansluter och energiinfrastrukturen är stabil. Händer det något avseende denna normala försörjning så kommer det bli problem och det troligt relativt snabbt. 

Det som är trovärdigt för att förhindra stora problem utifrån detta resonemang är att vi redan har förråd med prioriterade varor på vår kära ö. Dessa bör räcka över en rimlig tid enligt MSB:s inriktning. 

Min tes är att vi säkerställer att våra förråd är fulla så att vi gemensamt känner att vi kan klara av en kris. 
Vilket jag känner vi just nu inte klarar av utan en opåverkad energiinfrastruktur samt opåverkad linjetrafik. 
Ser helst inte som sagt tidigare att vi måste fly till fastlandet för att få värme.
Läget i Europa vet alla hur det är just nu – vilka incitament behövs mer för att stärka vårt grundläggande skydd för det samhälle vi lever i?
Detta kostar givetvis men vem ska vi gotlänningar beställa av när elledningen och linjetrafiken över Östersjön är avbruten?