En av de viktigaste delarna när man bor ute på ”landet” är en levande landsbygd som man känner att det händer något, bygdegårdar som lever, affärer och arbetsplatser som man kan arbeta på.
Man ska klara sig, utan att behöva åka till någon större ort för att arbeta, handla och kunna överleva.
Det är där skolan kommer in i bilden, för efter en hel dag i skolan med långa bussturer så kommer det till slut hem trötta och griniga barn som kommer ha mindre energi till att utföra sina läxor.
Region Gotland anser att totalt tre timmar är lämpligt för barn att vänta, en timme till skolan, en timme att vänta på hemfärden och en timme för själva hemfärden. Detta är självklart extremfallet, men det är orimligt långt. Jag hade bytt jobb om det skulle försvinna femton timmar av min fritid varje vecka. Då kvarstår det att vi föräldrar ska köra dem, vilket skulle innebär flera bilar på våra vägar. Faller det med vår region som ska vara utsläppsneutral till år 2025?
Det sista alternativ är att flytta till Visby, för där hotas inte alla närliggande skolor att läggas ned, men då försvinner detta med den levande landsbygd utanför turistsäsongen.
Vi vill ha ett högre nettoflytt hit till Gotland än här ifrån, men hur ska vi kunna locka fler folk att flytta till Gotland när vi stänger ner större delen av landsbygden? Är det möjligen så att våra politiker tror att vi vill bo i en urban miljö i Visby. För att jobba vid en dator hemifrån med ”flytande” arbetstider så att vi istället har möjlighet att gå eller cykla med barnen till skolan som ligger en liten bit bort?
I rapport del 1 från Region Gotland står det att i Värmland så har det bevisats att barn som har längre till skolan har presterat bättre. Men finns det bevisat från flera olika håll av olika oberoende forskare eller statistiker? För allt vad jag har lyckats hitta så är det en forskare som står bakom studien, och då är det bara en indikation och inte något bevis.
I eran rapport visar ni att en orsak till nedläggningarna av skolorna är att budgeten inte går ihop då det är flera barn och äldre som inte bidrar med pengar till regionens budget. Men att sparka på dem som står inför absolut minst 10 års utbildning, inklusive förskoleklass, för att spara pengar kan inte vara rätt sätt att gå. Om det är något man ska investera i så är det barn, för med bra utbildning och bra gemenskap ger vi dem bättre förutsättningar att lyckas i framtiden.