Vindkraften är en förlustaffär

Östersjön hotas av vindkraftparker från norr till söder. Gotland ska enligt planerna bli helt omslutet av vindkraftverk.

Havsbaserad vindkraft är extra dyr.

Havsbaserad vindkraft är extra dyr.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-11-30 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de stora aktörerna är OX2. Någon miljöhänsyn existerar inte i det här sammanhanget. De ska placeras ut mitt i de viktigaste habitaten för sjöfåglar och mitt i flyttfågelsträcken. Naturvårdsverket gör inga utredningar utan köper vindkraftbolagens egna konsultrapporter som ”expertutlåtanden”.

Varför dessa planer? Mängder av vindkraftbolag går med förlust. Region Gävleborg sålde nyss sina vindmöllor på grund av ständiga förluster. Vattenfall har rivit vindparken Yttre Stengrund i Kalmarsund, den gick med förlust. En stor utredning visar att norska Equinors stora vindkraftpark under byggnad på Doggers Bank kommer att gå med förlust. I ett inslag i SR P4 Skaraborg klagar vindkraftägare över förluster och kräver subventioner för att driva dem vidare! Orsak: När det blåser är priset för lågt, när det inte blåser kan de inte leverera.

Vem äger snurrorna? De bolag, som bygger säljer av så fort det går. Svevind bygger den enorma Markbygden i Piteå med 1100 torn, men de har sålt av nästan allt innan den är färdig. 80 procent ägs nu av kinesiska bolag! OX2 försöker sälja hälften av tre parker som bara är på planeringsstadiet! De tjänar sina pengar på detta sätt, inte genom att driva olönsamma anläggningar. Lurade investerare försöker sälja vidare till någon, som till slut står med Svarte Petter och måste betala rivningen.

Vindkraft är inte billig att bygga och går inte fort. Projekt Markbygden började 2008 och väntas bli klart 2026! Kostnaden beräknas till 60 miljarder kr. Elproduktionen på årsbasis beräknas till 12 TWh (terawatt timmar), det motsvarar ett kärnkraftverk på cirka 1400 MW. Livslängd kanske 20 år. Finska kärnkraftverket Olkiluoto3 har hånats för en byggtid på 17 år och sin kostnad på 8,5 miljarder €, omkring 85 miljarder kr. Elproduktion 13 TWh i minst 60 år. Totalt betydligt billigare än vindkraften. Vindkraft till havs blir tre gånger så dyr som på land.

Kostnaden för vindkraft inkluderar inte de enorma kostnader, som uppstår genom att vindkraftens nyckfulla elproduktion och dåliga kvalitet på elen måste kompenseras på olika sätt. Vattenkraften i Sverige har hittills fått kompensera när det inte blåser, men vi har nått kapacitetsgränsen. Svenska Kraftnät måste dessutom köpa ”systemstöd” för 6 miljarder på grund av vindkraften. Tysklands satsning på vind- och solkraft har krävt utbyggnad av gas- och kolkraft, för att ersätta när vind och sol inte levererar. Detta har medfört att omställningen till ”förnybart” gett ökade koldioxidutsläpp (CO2) plus omfattande miljöförstöring. Detta sägs ha kostat 580 miljarder €! För den summan hade de kunnat bygga 100 kärnkraftverk och varit helt CO2 fria inklusive alla transporter.