Vindkraften avgörande för klimatomställningen

Mikael Bladh (M) gör i en insändare en betraktelse över hur hållbar vindkraften är.

Lars Thomsson.

Lars Thomsson.

Foto: Henrik Lindstedt

Insändare2024-12-09 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som tjänsteperson på Region Gotland vill jag klargöra några sakförhållanden, där felaktigheter smugit sig in i hans text. 

Vindkraft i Sverige, både på land och till havs, är sedan länge inte subventionerade utan byggs och drivs på marknadsmässiga grunder. Lönsamheten för vindkraftsbranschen i Sverige är därför till största delen beroende av elpriset, som varierar mycket över året och mellan åren. Över tid har lönsamheten varit tillräckligt god för att investera 120 miljarder kronor i vindkraft i Sverige under det senaste decenniet, utan subventioner.

De gällande prognoserna pekar på ett fördubblat elbehov till år 2045, och samtidigt faller många av dagens produktionsanläggningar för åldersstrecket. Under främst 2024 är det ett tydligt elöverskott som pressar elpriserna, vilket är bra för konsumenterna. Men låga elpriser i kombination med kraftiga kostnadshöjningar för att bygga ny energiproduktion, oavsett kraftslag, bromsar utbyggnadstakten. Denna situation är väldigt oroande, det riskerar bli ett Moment 22 där omställningsprojekt bromsas på grund av kommande elbrist och ny elproduktion bromsas av låga elpriser.

Sveriges framtida välstånd hänger till stor del på ett lågt elpris. Ett lågt elpris är avgörande för konkurrenskraften i industrin, för utvecklingen av vätgas och elektrobränslen, ja för faktiskt hela klimatomställningen. Olika kraftslag bör lämpligen konkurrera på ett teknikneutralt sätt om vem som kan producera den fossilfria elen billigast. Europa satsar storskaligt på vindkraft till havs i kombination med vätgas. Många ser att vindkraft både på land och till havs har en avgörande roll för att klara Sveriges klimatomställning, förutsatt att den tillåts att verka på samma sätt som i övriga Europa.