I en insändare i GA (4 februari) hävdar projektchefen för SR Energy att mer vindkraft på Gotland är bra för öns varumärke. Påståendet vittnar om en total brist på förståelse av öns kulturmiljövärden och deras betydelse för näringsliv och turism.
Gotland är som helhet ett nationallandskap av riksintresse för turism och friluftsliv. De gotländska odlingslandskapet med 91 välbevarade kyrkomiljöer utgör en omistlig del av landets kulturarv. Tätt över hela ön ligger områden av riksintresse, naturreservat och Natura 2000-områden. Bara de gracila kyrktornen sticker upp över horisontlinjen i landskapsbilden. Koncentrationen av kyrkorna är troligen unik i världen med i genomsnitt mindre än sex kilometer mellan kyrkorna. Det historiska landskapet bedöms ha så höga värden att en nominering för världsarvslistan har diskuterats.
Det aktuella industriområdet för vindkraftverk på mellersta Gotland (inte den missvisande benämningen ”park”) kommer att bestå av en skog av kraftverk cirka 250 meter höga, fyra till fem gånger högre än kyrktornen. Området kommer att omgärdas av kyrkomiljöerna Hejde, Guldrupe, Buttle, Ala, Lojsta, Etelhem, Garde och Alskog.
Det saknas en djupanalys av hur dessa enorma industriområden, som planeras breda ut sig över landskapet, kommer att påverka öns unika kulturarv. Kyrkornas dominans i landskapsbilden, alltsedan medeltiden, kommer att på ett förödande sätt överflyglas av grupper med höga vindkraftverk som i sin stora skala brutalt möter det småskaliga landskapet. Vindsnurrorna kommer att möta ögat milsvitt, nästan överallt på Gotland.
Vindkraftsområdet på mellersta Gotland skulle innebära ett attentat mot en stor del av det gotländska historiska kulturlandskapet. Av nationella mål och lagar framgår att vårt kulturarv ska värnas för kommande generationer. Det är synnerligen anmärkningsvärt att SR Energy inte ens tycks inse vilken negativ påverkan denna storskaliga förvanskning av kulturarvet kommer att ha på näringsliv, turism och Gotlands varumärke.